Craiova, abia pe locul 17 în topul atractivității municipiilor reședință de județ

Craiova se clasează abia pe locul al 17-lea într-o analiză a atractivității orașelor reședință de județ realizată de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV). Potrivit Indexului de Atractivitate Urbană, cel mai atractiv oraș pentru locuit din România este ocupat de Brașov, urmat de Cluj Napoca.

În studiul privind performanța orașelor, lansat în iunie, Craiova era pe locul 14

Într-un studiu anterior realizat de IOV, în cadrul aceluiași City Index, de această dată privind performanța orașelor, Craiova ocupa locul al 14-lea, ocupând locul 15 conform calității și locul 16 în ceea ce privește prosperitatea și vibrația orașului. Punctele forte ale orașului sunt, conform studiului, fondurile UE atrase (locul 3), nivelul de educație (locul 5) și elevii și studenții – statutul de centru universitar (locul 9).
Deși a punctat la capitolul parcuri, printre marile probleme ale orașului analiza indică traficul urban și calitatea aerului.

Care sunt criteriile avute în vedere pentru performanța urbană

Indexul de Performanță Urbană, lansat în luna iunie, analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: CALITATEA LOCULUI, PROSPERITATE și VIBRAȚIE, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places, din perioada 2022 -2023.

Craiova, în spatele unor orașe precum Suceava sau Deva

În urmă cu câteva zile, Institutul pentru Orașe Vizionare a anunțat rezultatele unui nou studiu care evaluează atractivitatea municipiilor reședință de județ din România.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare AHA Moments în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion de 1.200 de respondenți la nivel national, 18+, bărbați și femei, populația generală digitalizată din România, reprezentativ național.
În clasamentul general, Craiova este întrecută de orașe precum Piatra Neamț, Suceava sau Deva.
Indexul nou vine în completarea celui din iunie, bazat pe baze statistice.

În analiza IOV, Craiova a obținut doar 4.4 puncte la „intenția de mutare”

Scorul obținut de Craiova este de 5.31 puncte, aceasta fiind media punctajelor pentru două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și calitatea vieții. La intenția de mutare, Craiova a primit doar 4.4 puncte, iar la calitatea vieții, a înregistrat un scor de 6.2. Comparativ, Brașovul, aflat pe prima poziție, a obținut 9 puncte la intenția de mutare și 8.6 la calitatea vieții.
Top 5 este completat de Cluj, Oradea, Sibiu şi Timişoara. În clasament urmează Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.

Care au fost factorii-cheie pentru gradul de atractivitate al orașelor

Analiza a inclus evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș, din punct de vedere al locuirii. Oportunitățile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanță relativă în explicarea atractivității orașelor, depășind factori tradiționali precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura. Pe locul doi în ierarhia factorilor se află infrastructura, urmată de capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația.

Ce este City Index

CITY INDEX este un instrument inovator de măsurare a evoluției urbane a celor 41 de municipii reședință de județ din România, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare. Este compus din trei părți:

Index de Performanță Urbană – lansat în luna iunie a acestui an, care reflectă realitatea din cifre a orașelor, pe baza cold data;
Index de Atractivitate Urbană – care măsoară nivelul de conectare subiectivă a oamenilor cu propriul oraș, cât de atractiv este orașul pentru locuire, pe baza studiilor perceptuale (warm data)
Index de Capacitate Vizionară – care va măsura capacitatea orașului de a gândi pe termen lung și de a construi viitorul și care va fi lansat în 2025.

CITY INDEX este construit ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană, dar și ca o sursă de informații despre orașe pentru rezidenți și potențiali rezidenți.

Petrecerea timpului liber, un factor important pentru performanța și atractivitatea urbană

„Acest rezultat este în acord cu concluziile Indexului de Performanţă Urbană, bazat pe date obiective, lansat de noi în luna iunie, care a evidenţiat că divertismentul are cea mai mare importanţă relativă în performanţa unui oraş.

În noul Index de Atractivitate Urbană, bazat pe percepţiile publicului, s-a confirmat aceeaşi tendinţă: opţiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanţă relativă în percepţia atractivităţii unui oraş. De asemenea, analiza a arătat o corelaţie semnificativă între componenta de ‘Vibraţie/Divertisment’ din Indexul de Performanţă şi componentele atractivităţii, cum ar fi intenţia de mutare şi calitatea vieţii, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepţia publicului şi datele obiective despre oraşe”, a declarat Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Oraşe Vizionare şi coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană şi al Indexului de Performanţă Urbană.

CITEȘTE ȘI: Anchetă la Buzeşti după ce doi elevi le-ar fi cerut altor copii „taxă de protecţie”


Publicat în

în

,