Inspectoratul de Poliție Județean Olt desfășoară, până pe 30 septembrie, o serie de activități de informare a deținătorilor de animale în contextul creșterii debitului fluviului Dunărea.
Activitățile au loc în localitățile Corabia, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea și Gârcov. Scopul acestor acțiuni este responsabilizarea deținătorilor de animale cu privire la obligațiile legale pe care le au în ceea ce privește protejarea animalelor în contextul creșterii debitului fluviului Dunărea și a riscurilor asociate apariției unor potențiale viituri.
Se impune adoptarea unor măsuri preventive menite să asigure protecția animalelor domestice și să contribuie la prevenirea apariției unor focare de boli comune între animale și oameni.
Deținătorii de animale au obligația legală de a asigura condiții minime de adăpostire și hrănire pentru animalele aflate în grija lor până la stabilizarea situației. De a solicita asistență veterinară de urgență în cazul apariției unor semne de boală.
Colaborare cu primările
Pe lângă activitățile de informare destinate cetățenilor, Inspectoratul de Poliție Județean Olt va colabora cu unitățile administrativ-teritoriale pentru a asigura măsurile necesare în caz de calamitate, inclusiv asigurarea surselor de apă potabilă pentru animale, furnizarea minimului necesar de hrană și identificarea unor locații sigure pentru adăpostirea animalelor afectate.
Adoptarea acestor măsuri este esențială pentru prevenirea dezvoltării bolilor zoonotice, bolile comune între animale și oameni, care pot apărea în urma expunerii la cadavrele animalelor afectate de viituri sau alte dezastre naturale. Prin asigurarea bunăstării animalelor, se contribuie și la protecția sănătății publice.
Inspectoratul de Poliție Județean Olt recomandă tuturor deținătorilor de animale să acționeze preventiv și responsabil pentru a minimiza riscurile generate de condițiile hidrologice actuale și să colaboreze îndeaproape cu autoritățile locale și veterinare în vederea protecției animalelor.
Măsuri preventive
Măsuri preventive pentru deținătorii de animale:
Asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, astfel încât acestea să fie protejate în cazul unor creșteri ale nivelului apei, fără a fi supraaglomerate, și având o posibilitate de evacuare rapidă.
Așezarea adăposturilor în zone mai înalte ale gospodăriilor, unde este posibil, pentru a reduce expunerea la riscurile de inundație.
Limitarea mișcării animalelor prin metode sigure, precum folosirea lanțurilor sau priponului, cu sisteme de prindere rapidă, astfel încât animalele să poată fi eliberate în caz de urgență.
Citește și: Dolj: Acțiune a polițiștilor la regimul deșeurilor și substanțelor periculoase