Peste 550 de pelerini au murit în Mecca. Temperaturile depășesc 50 C

Cel puțin 550 de pelerini au murit în Mecca, subliniind natura obositoare a pelerinajului, care s-a desfășurat la temperaturi ridicate.

Cel puțin 323 dintre cei care au murit au fost egipteni. Cei mai mulți dintre ei au cedat în urma unor boli legate de căldură, au declarat cei doi diplomați arabi care coordonează răspunsurile țărilor lor.

„Toți egiptenii au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale după ce a fost zdrobit de mulțime, a spus unul dintre diplomați. Cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem din Mecca.

Cel puțin 60 de iordanieni au murit, au spus diplomații, în creștere față de un număr oficial de 41 dat marți de Amman.
Noile decese ridică totalul raportat până acum de mai multe țări la 577, potrivit unui bilanţ AFP.

Diplomații au spus că totalul de la morga din Al-Muaisem, una dintre cele mai mari din Mecca, a fost de 550.

Marți mai devreme, Ministerul de Externe al Egiptului a declarat că sunt în colaborare cu autoritățile saudite la operațiunile de căutare a egiptenilor care au dispărut în timpul pelerinajului.

Autoritățile saudite au raportat că au tratat peste 2.000 de pelerini care suferă de stres termic.

240 de pelerini au murit anul trecut

Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au fost raportați morți de diverse țări, majoritatea indonezieni.

Pelerinajul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și toți musulmanii ar trebui să-l îndeplinească cel puțin o dată.

Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de deteriorarea climei, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, potrivit căruia temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile cresc cu 0,4 C (0,72 F) în fiecare deceniu.

Temperaturile au atins luni 51,8 de grade Celsiu la Marea Moschee din Mecca, a anunţat Centrul Naţional de Meteorologie din Arabia Saudită.

Jurnaliștii AFP din Mina, lângă Mecca, au văzut luni pelerini turnându-și sticle de apă peste cap, în timp ce voluntarii împărțeau băuturi reci și înghețată de ciocolată care se topește rapid pentru a-i ajuta să se răcească.

Oficialii saudiți i sfătuiseră pelerinii să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare în cele mai calde ore ale zilei.

Dar multe dintre ritualurile musulmane, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat care au avut loc sâmbătă, implică să fii în aer liber ore întregi în timpul zilei.

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jun/18/hundreds-of-hajj-pilgrims-die-in-mecca-from-heat-related-illnessUnii pelerini au descris că au văzut corpuri nemișcate pe marginea drumului și servicii de ambulanță care păreau uneori copleșite, potrivit The Guardian.

Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au participat la pelerinaj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităților saudite.

Citeşte şi: Coliziune între un autoturism şi o motocicletă în Craiova


Publicat în

în