În ce condiții pot călători minorii în străinătate

Poliția de Frontieră avertizează românii care intenționează să-și facă concediile în străinătate că minorii pot călători peste hotare doar în anumite condiții. Avertismentul vine în contextul în care, numai în ultima lună, Poliția de Frontieră a fost nevoită să întrerupă călătoria a 150 de cetățeni minori. Aceștia nu aveau documentele necesare pentru ieșirea din țară.

În primul rând, cetățenii români minori nu pot ieși de pe teritoriul național decât dacă au un document de călătorie valabil, anume paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani). Certificatul de naștere nu este un document de călătorie așa că nu poate fi utilizat la ieșirea din țară.

Odată cu aderarea țării noastre la Spațiul Schengen aerian și maritim, cetățenii români minori care călătoresc cu avionul în afara granițelor României, ca și adulții, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare, însă polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului.

În cazul în care, în urma controalelor aleatorii, se constată că minorii nu posedă pașaport sau carte de identitate, nu le va fi permisă ieșirea in țară.

Actele necesare pentru călătoriile minorilor

Sunt două situații reglementate diferit. Prima este atunci când minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, caz în care sunt necesare următoarele acte:

Document de călătorie valabil.

Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.

Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.

Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.

Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

În situația în care minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

Document de călătorie valabil.

Acord din partea ambilor părinți.

Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, NU mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră.

Călătorii întrerupte pentru lipsa documentelor

Dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

„Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor se face printr-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege.

„În anul 2024, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiții legale. Aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu apropierea finalizării cursurilor și începerea vacanțelor de vară”, mai precizează sursa citată.


Publicat în

în