Curtea Penală Internaţională cercetează atacurile cibernetice din Ucraina drept posibile crime de război

Procurorii de la Curtea Penală Internaţională (CPI) investighează presupusele atacuri cibernetice ruseşti asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război. Patru surse care cunosc acest caz au făcut declarații pentru Reuters.

Aceasta este prima confirmare că atacurile în spaţiul cibernetic sunt investigate de procurori internaţionali, ceea ce ar putea duce la mandate de arestare dacă se strâng suficiente dovezi.

Ancheta examinează atacurile asupra infrastructurii care au pus vieţi în pericol prin întreruperea alimentării cu energie şi apă, întreruperea conexiunilor cu personalul de intervenţie în caz de urgenţă sau eliminarea serviciilor de date mobile care transmit avertismente de raid aerian, a spus un oficial.

Procurorii lucrează alături de echipe ucrainene pentru a investiga ”atacurile cibernetice comise de la începutul invaziei pe scară largă”, în februarie 2022, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit pentru că ancheta nu este finalizată.

Alte două surse apropiate parchetului Curţii Penale Internaţionale au confirmat că cercetează atacurile cibernetice din Ucraina şi au spus că ar putea merge înapoi până în 2015, un an după confiscarea şi anexarea unilaterală de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Moscova a negat anterior că efectuează atacuri cibernetice, iar oficialii au descris astfel de acuzaţii ca încercări de a incita la sentimentul anti-rus.

Citește mai mult.


Publicat în

în