Finalizare proiect 124587

Comunicat de presa
Data: 29.12.2023

Comuna Ciupercenii Noi, județul Dolj, anunță finalizarea implementării cu succes a proiectului „Construire si dotare corp clădire pentru Școala Gimnazială „Nicolae Caraș” Ciupercenii Noi”, cod SMIS 124587, proiect finanţat prin Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale – Programul Operaţional Regional 2014-2020, care este implementat la nivel naţional de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management, iar la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud- Vest Oltenia în calitate de Organism Intermediar, număr contract de finanțare 5406/12.05.2020.

Proiectul a fost implementat în perioada 01.04.2018 – 31.12.2023 și a avut o valoare totală de 6.219.379,37 lei, din care finanțare nerambursabilă în valoare de 5.932.003,60 lei, contribuția UE (FEDR) fiind de 5.145.105,17 lei.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit îmbunatațirea calitații infrastructurii de educație a Școlii Gimnaziale ”Nicolae Caraș” Ciupercenii Noi prin construirea și dotarea unui nou corp de clădire multifuncțional si modern. Îndeplinirea obiectivului general va duce la creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învațamântului obligatoriu din mediul rural, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului educațional din comuna Ciupercenii Noi.

O.S.1.) Construirea unui local nou pentru Scoala Gimnaziala ”Nicolae Caras” Ciupercenii Noi cu 3 nivele (parter+2 etaje) cu urmatoarele spații educaționale:

  • parter: sala after-school, sala multifuncțională si spații administrative (birou director, secretariat, spațiu depozitare hrană) si grupuri sanitare;
  • etajul 1: 6 sali de curs si grupuri sanitare;
  • etajul 2: 4 laboratoare (fizică, chimie, biologie, IT), 2 săli de curs și grupuri sanitare.

O.S.2.) Amenajarea și dotarea integrală a spațiilor nou construite cu echipamente IT si mobilier adecvat desfașurării activitații scolare, inclusiv în ceea ce privesc facilitățile speciale (grup sanitar, rampă de acces în incintă pentru persoanele cu dizabilitați.)

Rezultatele proiectului:

  • Construcția unei noi clădiri școlare reprezintă nucleul fizic al proiectului, oferind spații moderne și adecvate pentru desfășurarea procesului educațional. Această nouă infrastructură va servi drept cadru pentru îmbunătățirea calității educației oferite elevilor.
  • Implicarea tuturor elevilor în activitățile educaționale ale noii unități subliniază accesul extins la educație, contribuind la creșterea ratei de participare școlară. Acest număr include atât fete, cât și băieți, promovând egalitatea de gen în educație.
  • Participarea a 206 fete la activitățile educative evidențiază angajamentul proiectului față de promovarea egalității de șanse pentru toți elevii, indiferent de gen.
  • Includerea a 224 băieți în procesul educațional marchează o distribuție echilibrată între genuri, contribuind la o abordare inclusivă și echitabilă a educației.
  • Integrarea a 430 de persoane dezavantajate demonstrează concentrarea proiectului pe sprijinirea grupurilor vulnerabile, asigurând accesul acestora la o educație de calitate și la oportunități egalitare de dezvoltare.

Impactul proiectului: prin acest proiect s-a reușit achiziționarea dotărilor necesare cum ar fi: mobilier școlar, table inteligente interactive smart, sisteme de sonorizare, laptop-uri si unității tip Desktop pentru laboratorul de informatică. Aceste îmbunătățiri sunt esențiale pentru formarea viitoarelor generații și pentru asigurarea unui acces egal la educație de calitate. Din acest moment școala dispune de un corp nou construit, dotat la cele mai înalte standarde, cu echipamente IT de ultimă generație si spații destinate activităților școlare și de after-school. La procesul educațional participă elevii unității de învățământ cu acces egal la educație pentru ambele genuri. De asemenea, profesorii au acum posibilitatea să desfășoare orele de curs la un nivel de calitate ridicat datorită dotărilor existente. Finalizarea implementării proiectului cu succes, poate servi drept exemplu pentru alte comunități, promovând investițiile în educație ca mijloc de dezvoltare durabilă și incluziune socială. Proiectul are de asemenea un impact puternic asupra economiei sociale, deoarece prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale, proiectul poate atrage mai multe familii în comunitate, stimulând dezvoltarea economică locală.

Prin acest proiect, Școala Gimnazială „Nicolae Caraș” a devenit un centru educațional modern, capabil să ofere elevilor și cadrelor didactice condiții optime pentru învățare și predare

Un sincer mulțumesc tuturor partenerilor, finanțatorilor și comunității locale pentru sprijinul și contribuția lor valoroasă în realizarea acestui proiect ambițios.

Mungiu Gheorghe, Primar Comuna Ciupercenii Noi

Descarcati de la acest link comunicatul oficial.


Publicat în

în