Țara zaibărului, epicentrul contrabandei

O persoană cu informații deosebit de incitante le dezvăluie în mod direct cu talent scriitoricesc. Afacerile unor contrabandiști de țigări din Băilești sunt prezentate pe larg pe blogul denumit sugestiv Nea Mărin Contrabandistul. Cifrele rulate din banala contrabandă cu țigări sunt mari, iar în spatele unei capturi mici se ascund, în general, rechinii. 

O persoană cu informații deosebit de incitante le dezvăluie în mod direct cu talent scriitoricesc. Afacerile unor contrabandiști de țigări din Băilești sunt prezentate pe larg pe blogul denumit sugestiv Nea Mărin Contrabandistul. Cifrele rulate din banala contrabandă cu țigări sunt mari, iar în spatele unei capturi mici se ascund, în general, rechinii. Vă prezentăm integral materialul:

„Oraşul Băilești, renumit până nu de mult pentru producția de zaibăr, a devenit de-a lungul timpului un tărâm al făgăduinței pentru contrabandiștii de țigări. Se pare că aici, traficanții apar precum ciupercile după ploaie, întrucât de îndată ce o grupare e destructurată de autorităţile locale, o alta îi ia locul. Şi totuşi, se naşte întrebarea: de ce a devenit Băileștiul un loc atât de atrăgător pentru derularea acestor activităţi? Să fie oare datorită/din cauza poziției geografice, fiind aproape de granița cu Bulgaria, prin cele două puncte de trecere a frontierei Bechet și Calafat sau poate pentru că organele cu abilităţi în domeniu închid ochii la aceste ilegalități?


An de an, presa locală vuiește de capturi semnificative de ţigarete de contrabandă, de percheziții, de acțiuni în comun ale poliției cu omologi internaționali, dar nimic nu se schimbă. La o simplă frunzărire prin articolele ultimilor ani, se poate constata că numai la nivelul anului 2017, pe raza localităţii în cauză, au fost confiscate peste o mie de pachete de țigarete netimbrate, demnă de amintit fiind şi cantitatea însemnată de ţigarete descoperită în 2016, (peste 150.000 de pachete, disimulate într-o autocisternă). Dacă facem un simplu calcul, considerând un preț mediu de 10 lei / pachet, imaginați-vă profitul încasat de inventivii noştri contrabandiști!

Prin urmare, articolul de faţă nu prezintă un caz măreț, ci unul aparent lipsit de importanță, dar cu personaje bine cunoscute la nivelul Băileştiului pentru activităţile din care îşi asigură venitul.

Bădină și Moreanu, un duo de contrabandiști?

La începutul lui 2014, “Măru” Bădină (originar din Băilești) a fost oprit în trafic de polițiști din Craiova, pentru un control de rutină, în urma căruia au fost descoperite câteva mii de pachete de țigări, fără timbru, în valoare de peste 30.000 de lei. În urma investigațiilor efectuate, a fost deschis dosar de urmărire penală, în care acesta avea calitatea de inculpat, iar “Idu” Moreanu, tot din Băilești, bun prieten și partener de afaceri al celui dintâi, devenea suspect în dosar.

În speţă, Judecătoria Craiova a dispus arestul preventiv pentru Bădină, măsura fiind înlocuită cu arestul la domiciliu de către Tribunalul Dolj. În final, însă, a fost trimis în judecată doar Bădină, fiind condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Măsura schimbării arestului ar fi fost poate una perfect normală  pentru o persoană aflată la o primă încălcare a legii, însă acest lucru nu se aplică în cazul celor doi concitadini, aceştia fiind cercetați și în 2011, într-un dosar de evaziune fiscală și deținere în condiții de ilegalitate a unei cantități impresionante de ţigarete (caz pentru care încă nu s-a dispus trimiterea în judecată).

Observați cumva un șablon al obiectului activității “muncii” lor? Credeați că istoria nu se repetă? Cei doi mai sunt implicați într-un alt dosar penal, acuzați de evaziune fiscală, alături de alți trei inculpați. Pe lângă dosarele pe care le au la activ, cei doi, asociați și la bune și la rele, organizează și conduc în Băilești, un grup de crimă organizată, specializat în contrabanda de tutun.

Afaceri curate în Băilești?

Şi totuși, cum nu ar da bine ca cei doi să fie implicați doar în activități ilegale şi banii câștigaţi din negoţul cu ţigarete trebuie folosiţi şi ei la ceva, respectivii au demarat o serie de afaceri (chiar și paravan, fiind cunoscut faptul că diverse magazine și locaţii din oraș sunt folosite pentru depozitarea țigaretelor de contrabandă, unde autoritățile efectuează  periodic controale), respectiv au asigurat investiții care “să ducă la modernizarea Băileștiului”. Doar nu se poate să fie văzuți în oraș ca niște infractori, nu?

Aşadar, din seria “Cu ce se mai ocupă Moreanu și Bădină?”, vă prezint cele două business-uri “de succes”, pe care cei doi le-au dezvoltat în Băilești alături de alte persoane. Astfel, cei doi buni amici nu sunt nimeni alţii decât cei care controlează firma TUREDU SRL din Băileşti, alături de Jeni Bădină, soția lui “Măru” (cum totul se face în familie, oare nu la fel se face și contrabanda?) și Doru Pădureţu. Totodată, la nivelul anului 2010, tot ei au fost cei care au asigurat lucrările de modernizare ale ștrandului din localitatea natală, alături de acelaşi Doru Pădurețu (de ce să cauți un alt partener de afaceri dacă totul merge bine din prima?), investiție pe care presa locală o cataloga la vremea respectivă ca fiind una de tip occidental, făcută din dragoste pentru Băilești.” se arată în articolul publicat pe blogul Nea Mărin Miliardarul. 

Așteptăm cu interes o continuare a dezvălurilor și alte povești despre contrabandiști, complicii lor și, mai ales, șefii acestora. 


Publicat în

în

, ,