Ahmad Bakri a apărut din neant după revoluție și a pus stăpânire pe o mulțime de afaceri bănoase în Craiova. Orice craiovean s-a întrebat măcar odată care este secretul succesului afaceristului arab care a acaparat segmente largi de piață într-o sumedenie de domenii. Un blog anonim dar bine informat oferă o serie de răspunsuri la aceste întrebări puse în decursul anilor.
Ahmad Bakri a apărut din neant după revoluție și a pus stăpânire pe o mulțime de afaceri bănoase în Craiova. Orice craiovean s-a întrebat măcar odată care este secretul succesului afaceristului arab care a acaparat segmente largi de piață într-o sumedenie de domenii. Un blog anonim oferă o serie de răspunsuri la aceste întrebări puse în decursul anilor. Sub titularura bacrizmagnificul.wordpress.com, un scriitor informat pune cap la cap detalii știute și neștiute despre Bakri. Preluăm integral povestea.
Iordanianul Ahmad Bakri, patron al SUCPI SA, înrădăcinat profund în municipiul Craiova în vremurile confuze ale orânduirii comuniste, a dibuit treptat, în stil pur oriental, vulnerabilităţile şi lăcomia funcţionarilor români, pe care i-a apropiat şi i-a subordonat îmbogăţirii sale rapide.
A comercializat nimicuri, a construit de mântuială, a transportat sub condiţia umană, a minţit şi “premiat”, a subjugat şi ameninţat, transformând brandul BACRIZ într-unul invidiat, protejat, poleit, înjurat, dar perpetuu.
Pot garanta acum că oportunistul arab s-a îndrăgostit iremediabil inclusiv de bogăţiile minerale ale României, de minerale transportate de Dunărea albastră până pe malul stâng al Calafatului. Nu le admiră, nu le contemplă ci, pur şi simplu, le abuzează şi le răpeşte, fără legătură cu fuga din serai, de parcă nu i-ar fi putut ajunge nisipurile de acasă.
Relativ recent, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), prin Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, a publicat anunţul privind dezbaterea publică (22.08.2017, apmdj.anpm.ro) a proiectului “Exploatare de nisip şi pietriş în zona Ciuperceni Aval 3, jud. Dolj”, titular SUCPI SA. Totodată, cererea de solicitare a acordului de mediu a fost adusă la cunoştinţa publicului prin anunţul în mass-media locală (Gazeta de Sud din 25.04.2017), afişare la punctul de lucru şi la sediul Primăriei Calafat.
În document se precizează clar că amplasamentul proiectului, pe raza localităţii Ciupercenii Vechi, la cca 10 km sud de Calafat, se suprapune cu ariile naturale protejate comunitar ROSCI0039 Ciuperceni-Desa şi ROSPA0013 Calafat-Ciuperceni-Dunăre.
NIMENI nu a intervenit. NIMENI nu a sesizat prezenţa oportunistului arab în spatele anunţului. NICIO autoritate nu a verificat istoricul, nu a interpus percepţia publică negativă şi efectele de cele mai multe ori nocive ale afacerilor acestuia în relaţia cu comunităţile locale.
Să povestim! Deci…
SUCPI SA Craiova, firma condusă de iordanianul Ahmad Bakri (s-ar putea spune chiar că acesta e un fel de lider de … cartel) derulează diverse activități specifice comerțului, construcțiilor și transportului. Nimic în neregulă până aici. Însă, cea mai captivantă activitate și asupra căreia ar trebui să planeze multe semne de întrebare este cea axată pe exploatarea de nisip și pietriș din Ciupercenii Noi, județul Dolj, în albia minoră a Dunării. Resursele pe care le extrage fie le comercializează direct, fie le utilizează pentru a prepara betoane și mortare, pe care ulterior, la fel, le comercializează.
În prezent, firma este mândra posesoare a acordului de mediu nr. 3 din 21.11.2017 pentru exploatarea de nisip și pietriș în zona Ciuperceni Aval 3, județul Dolj. Nimic în neregulă și aici. Poate, doar faptul că, în ciuda permisiunii date de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, efectele acțiunilor de extracţie realizate fără cap și responsabilitate (doar pentru satisfacerea intereselor financiare ale lui Bakri) asupra terenului se pot vedea cu ochiul liber. În continuare, pot prezenta o serie de fapte şi intenţii, care conturează fărădelegi la adresa mediului şi bugetului de stat, rămase practic nepedepsite, nedescoperite, fie din lipsa de interes a autorităților competente, fie din complicitate.
Cine are ochi să vadă, vede! Şi fără să vrea! Oare de ce autoritățile nu văd?!
Nu este nevoie decât să faci o vizită prin împrejurimi și să vorbești cu localnicii ca să te convingi de faptul că extracțiile continuă neperturbate. Cea mai evidentă consecință pe care au lăsat-o în urmă este un mal complet distrus. Oare autoritățile nu au văzut la timp acest lucru sau nu au vrut să îl vadă? Din spusele localnicilor, extracția abuzivă şi defectuoasă, necontrolată şi neconformă, nu a încetat niciodată, dimpotrivă, parcă utilajele nu se mai opreau și parcă plecau din ce în ce mai multe camioane cu gabarit depăşit spre diverse locații pentru a fi vândute, mare parte “la negru”. Presaţi de dispoziţiile patronului, discernământul şoferilor este îndoielnic.
Suspicioşi din fire, am putea puncta clar ilegalități flagrante: distrugerea mediului și vânzarea la negru. Oare aceștia să continue aceleași practici și la noua locație?
Aprofundând, se pare că SUCPI SA nu a plătit redevență minieră (în cuantum de 0,5 euro/m3) către bugetul de stat pentru întreaga cantitate de agregate minerale extrase, la care s-ar mai adăuga și prejudiciul cauzat de vânzarea “la negru” a acestora. În acreditarea mesajului că aceștia practică constant vânzarea “la negru” vine binecunoscuta procedură de transformare a nisipului extras ilegal în beton şi obiceiul de a vinde acest produs constructorilor din Craiova şi împrejurimi, persoane fizice sau juridice, fără niciun act doveditor.
Cum este posibil ca nicio autoritate, în timpul controalelor efectuate, să nu fi sesizat vreo neregulă. Oare să fi știut Bakri de dinainte de controale și să fi făcut aranjamentele necesare ca totul să pară în regulă? Sau Bakri s-a bazat pe un “spate asigurat”, convins de ascendentul personal asupra unor angajaţi din cadrul autorităților competente Administrația Bazinală de Apă Jiu, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj sau Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Să fi ajuns oare și pe la diverși angajați niște material extras, cu titlu de cadou? Acum nu rămâne decât ca angajații din instituțiile enumerate să se autosesizeze și să vadă ce și cum. În ceea ce privește sancțiunile, presa arată una singură, menționată în 2009, atunci când societatea a primit un avertisment pentru că nu a respectat prevederile avizului sau autorizației de gospodărie a apelor. Încă din 2009 foloseau practici ilicite!
În plus, se zvonește că în intervalul 2014-2016, conform ordinelor exprese ale lui Bakri, cu scopul evident de a nu plăti redevențele către stat, în registrele contabile au fost stipulate cantităţi de trei ori mai mici decât cele extrase în realitate. Oare ce a făcut cu cantitatea reală? Dacă, în perioada 2015-2016, au declarat cam 53.000 m3 de agregate minerale extrase și, în realitate, cantitatea a fost de trei ori mai mare, la prețul de 0,5 euro/m3 pe care trebuie să-l plătească statului sub formă de redevențe, rezultatul devine prejudiciu important adus bugetului consolidat al statului: PESTE 53.000 EURO (într-un singur an!). În plus, dacă metrul cub de balast se vinde legal cu 35 lei/mc la care se aplică TVA., iar oamenii lui Bakri ar comercializa cantitatea nedeclarată cu circa 10 lei mai puțin, “întreprinzătorul” arab încasează continuu bani nedeclaraţi şi neimpozitaţi: PESTE 2.650.000 LEI, ADICĂ 600.000 EURO (într-un singur an!). Ceea ce este interesant devine şi mai interesant în ipoteza că Ahmad Bakri îşi continuă nestingherit practicile evazioniste.
Deştept băiat acest Escobar arab de Craiova. Nu a găsit petrol, dar forează Dunărea după nisipul fin al Calafatului. Haideți să încercăm, deși nu știm sumele reale, să ne gândim la cât de mulți bani “negri” ar intra în portofelul lui Bakri: peste 1.800 de euro pe zi. Nu ştim ce ar fi făcut la el în ţară, dar, conform Târgului de animale de la Pushkar, cu câştigul din România îşi poate cumpăra 4 cămile în fiecare dimineaţă. Mai tare ca Pablo Escobar!
Autobasculantele SUCPI SA trec, drumurile proaste ne rămân
Ceea ce se poate observa cu ochiul liber (și chiar este cunoscut de diverse persoane) e că autovehiculele SUCPI SA, folosite pentru a transporta agregatele extrase de la malul Dunării, sunt umplute peste limita admisă de lege. Nu trebuie să fii expert pentru a-ți da seama de acest lucru. Și totuși, cum se face că personalul specializat din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier nu sesizează acest lucru de fiecare dată când opresc mașinile pentru un control? Poate nu le opresc sau controlul efectuat este făcut doar de fațadă? Întrebările acestea își au rostul în contextul în care se vorbește că Bakri a pus la cale un sistem de transport destul de bun pentru a evita patrulele de control, iar în cazul în care chiar este oprit, folosește avize false, în care este menționată o cantitate mai mică decât cea transportată.
Totuși, gabaritul depășit trebuie să aibă un efect și asupra drumului pe care circulă, nu? Ruta pe care o folosesc șoferii SUCPI SA este mult frecventata Craiova-Calafat, nu demult plină de gropi și denivelări. Drumul tocmai ce a fost reabilitat, cu surle și trâmbițe, și este conceput pentru a suporta un anumit tonaj. Oare cât o să dureze până când se va ajunge din nou la vechea stare, în condițiile în care efectele gabaritului depășit încep deja să se vadă? Oare chiar nimeni nu este în stare să facă o corelație între SUCPI SA și ruta Calafat-Craiova? Poate aici nu este vorba de putință, ci de dorință.
Oare, cititorii acestui articol, printre ei poate numărându-se și cei care trebuie, se vor sesiza și vor trece la treabă? Poate, în final, vor fi descoperite toate neregulile pe care SUCPI SA le face la Ciuperceni sau, poate, totul va rămâne la fel pentru ei și doar noi, simpli cetățeni, vom avea de suferit.
Între timp, se pare că Ahmad Bakri își poate conduce cartelul după propriul plac.
Poate, în curând, şi cămilele. Patru, 4X4!