Cum se „cumpără” suporteri. Primăria oferă cadouri celor care țin cu echipa PSD

Primăria Municipiului Craiova a făcut un cadou deosebit suporterilor care s-au arătat obedienți față de echipa de fotbal a partidului care a câștigat alegerile. Asociația Suporterilor Olteni, un ONG fără activitate a primit un spațiu comercial cu o chirie de 36 de ori mai mică decât valoarea pieței. Este vorba despre asociația micului grup de susținători ai nou înființatei CSU.


Primăria Municipiului Craiova a făcut un cadou deosebit suporterilor care s-au arătat obedienți față de echipa de fotbal a partidului care a câștigat alegerile. Asociația Suporterilor Olteni, un ONG fără activitate a primit un spațiu comercial cu o chirie de 36 de ori mai mică decât valoarea pieței. Este vorba despre asociația miciului grup de susținători ai nou înființatei CSU.

Spațiu pentru un ONG obscur

În 2014 un ONG obscur a solicitat Primăriei Craiova să-i închirieze un spațiu unde să-și desfășoare activitatea. În realitatea activitatea nu exista deloc. Cu un an înainte, organizația avusese venituri de 1000 de lei și cheltuieli de 1800 de lei. Nu avea niciun om angajat pentru activități fără scop patrimonial și nici pentru activități economice.

Angajații RADPFL au stabilit totuși că Asociația Suporterilor Olteni îndeplinește condițiile ca municipalitatea să-i pună la dispoziție un spațiu în care să-și desfășoare activitatea „dat fiind faptul că administrația publică satisface nevoile celor pe care îi guvernează, apără drepturile și interesele lor legitime” conform unui răspuns trimis de actualul primar, Mihai Genoiu către Oltenia.info.

„Premiu” pentru susținerea CSU

Interesele legitime sunt extrem de simplu de observat. La scurt timp înainte ca Asociația Suporterilor Olteni anunțase faptul că urmează să susțină echipa nou înființată de PSD care avea majoritate în Consiliul Local al Municipiului Craiova.

Anunțul a surprins pe toată lumea în septembrie 2013. Asociația anunța faptul că așteaptă susținători pentru noua echipă în Peluza Nord. După câteva luni ONG-ul era răsplătit de primărie cu un spațiu.

Chirie de chioșc dărâmat

Dacă decizia de a oferi cadou un spațiu unei organizații fără activitate este dubioasă, stabilirea chiriei este tangențială cu legea penală.

„RAADPFL Craiova, în calitate de administrator al bunurilor ce aparțin domeniului public și fondului locativ Craiova a încheiat cu Asociația Suporterilor Olteni contractul de închiriere nr. 1339/26.02.2014. Potrivit art. 5, alin. 1 din actul invocat, la data semnării prețul chiriei aferente spațiului închiriat era de 36,77 lei pe lună” se arată în răspunsul Primăriei Craiova.

Contractul a fost prelungit în 2017, semn că prețul era bun, iar ASO este în continuare obedientă față de CSU.

De 36 de ori mai puțin ca prețul pieței

Practic, municipalitatatea închiria un spațiu de 73 mp cu prețul lunar a două pachete de țigări. Prețul per metru pătrat a fost stabilit în urmă cu 9 ani la 0,35 lei și a fost actualizat cu un indice de 1,4 al inflației ajungând la 0,5 lei/mp.

Chiria pieței în zonă este de 4 euro/mp, de, atenție, 36 de ori mai mare decât prețul oferit de municipalitate pentru Asociația Suporterilor Olteni.

Tratament discriminatoriu

Suporterii echipei agreeate de partidul care are majoritate în Consiliul Local al Municipiului Craiovei sunt puțini la număr. Meciuri de prima divizie susținute de echipa lui Mihai Rotaru strând uneori câteva sute de spectatori, iar deplasările arată ca ale unor echipe pe cale de dispariție amintind de FC Național sau Rocar București.

Cu toate acestea, ei primesc spații comerciale la prețuri modice, au parteneriate cu autoritatea locală, iar echipa pe care ei o susțin primește gratuități pe bandă rulantă.

În acest timp, Știința adună mii de oameni pe tarlalele din Liga a IV-a, suporterii fac spectacol meci de meci, iar bucuria fotbalului naște un uragan care pune în mișcare Craiova. Suporterii filmează meciurile, transmit live pe Facebook, fac poze (mulțumim lui Ytză pentru poze). Cu toate acestea, echipa este prigonită, municipalitatea încearcă să nu permită accesul pe noul stadion și încheie contracte unilaterale cu cealaltă formație.

Drept răspuns, suporterii adevărați ai Craiovei au anunțat săptămâna trecută că ultima lor speranță este… Laura Codruța Koveși. Este posibil ca actele legate de colaborarea dintre CSU și Primăria Craiova să eclipseze „Craiova Capitală Cultural Europeană”.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *