Cu ce s-au ales liberalii din Dolj după alegerea lui Orban

Liberalii din Dolj s-au deplasat la București pentru alegerea președintelui PNL și a Biroului Executiv al Partidului. Ei au participat la Congresul organizat la Romexpo de unde s-au întors cu două înfrângeri și o victorie.


Liberalii din Dolj s-au deplasat la București pentru alegerea președintelui PNL și a Biroului Executiv al Partidului. Ei au participat la Congresul organizat la Romexpo de unde s-au întors cu două înfrângeri și o victorie.

PNL și-a ales liderul. Ludovic Orban a ajuns președintele liberalilor în cadrul unui congres unde l-a zdrobit pe contracandidatul său Cristian Bușoi cu un neverosimil 3500 la 900. După prima zi de congres, delegația de la PNL Dolj deja știa că președintele Ștefan Stoica s-a plasat în barca necâștigătoare, acesta semnând moțiunea lui Cristi Bușoi.

Pentru a doua zi liberalii din Dolj aveau trei mize importante pentru dezvoltarea ulterioară a filialei. Nicolae Giugea urma să candideze drept membru în Biroul Politic Executiv, Ionuț Stroe candida pentru funcția de vice-președinte pentru Politică externă, apărare și siguranță națională, iar Marian Jean Marinescu intra în cursa pentru vice-președinte responsabil de regiunea Oltenia. Rezultatele au fost nesatisfăcătoare în două dintre cazuri.

Stroe clasat primul după candidații lui Orban și Bușoi

Pentru funcția de vice-președinte pentru Politică externă, apărare și siguranță națională câștigătorul a fost candidatul din echipa lui Ludovic Orban, Vlad Nistor care a adunat 1025 de voturi. El a fost urmat de Aleodor Frâncu susținut de Cristi Bușoi. Ionuț Stroe s-a clasat al 3-lea cu 165 de voturi urmat de Radu Carp – 110 voturi și Ligia Popescu – 55 de voturi.

Practic Ionuț Stroe a reușit să obțină cele mai multe voturi dintre candidații care nu au făcut parte din echipele lui Ludovic Orban sau Cristi Bușoi. El a adunat voturi în baza relațiilor personale, de la filiale „prietene” și beneficiind de imaginea pe care și-a construit-o în vremea când era purtător de cuvânt al PNL. Stroe a luat un număr de voturi de aproape 3 ori mai mare decât numărul de voturi a delegației din Dolj.

Marinescu a pierdut în fața lui Știrbu

Intrat în cursă în ceasul al XII-lea, Marian Jean Marinescu a adunat 55 de voturi fiind surclasat de Gigel Știrbu care a strâns 93 de voturi. Cel de-al treilea aspirant la fotoliul de vice-președinte PNL responsabil de regiunea Oltenia, vâlceanul Victor Stănculescu, a adunat 4 voturi.

Giugea a intrat în Biroul Executiv

Semnatar al Moțiunii „Forța Dreptei”, Nicolae Giugea a fost singurul câștigător al Congresului. El a candidat pentru un loc de membru în Biroul Executiv al PNL. Susținut de filialele care l-au votat și pe Orban, deputatul din Dolj a trăit alegerile cu oarecare emoții.

El a adunat 610 voturi ceea ce indică faptul că o parte din filialele care l-au susținut pe Orban nu au votat și pentru Giugea. De altfel, majoritatea membrilor de birou care făceau parte din echipa noului președinte PNL au adunat peste 700 de voturi.

Acuze post congres

Imediat după congres o parte din susținătorii lui Marian Jean Marinescu și din cei ai lui Ionuț Stroe s-au plâns pe internet de faptul că aceștia nu au fost votați de toți membrii din delegația PNL Dolj. Acest aspect este greu de verificat, deoarece Stroe a avut 165 de voturi, cu mult mai mult decât numărul de delegați din Dolj.

La Marian Jean Marinescu lucrurile stau mai simplu însă. PNL Dolj a avut la București în a doua zi de votare 35 de delegați la care s-au adăugat 15 delegați de drept. Acest lucru ar fi însemnat ca Marinescu a primit 50 de voturi de la oamenii din filiala proprie și numai 5 voturi de la alte filiale. În condițiile în care el a rupt câteva sufragii și de la Vâlcea natală sau de la Mehedinți și s-a bazat pe sprijinul filialei Gorj ipoteza faptului că nu a fost votat chiar de colegii de la Dolj prinde contur.


Publicat în

în