Un număr de 49.363 de craioveni au ales ieri primarul orașului. Prezența a fost extrem de scăzută. 19,4% din cei cu drept de vot au trecut pe la urne. La final, candidatul PSD, Mihail Genoiu a câștigat alegerile.
Un număr de 49.363 de craioveni au ales ieri primarul orașului. Prezența a fost extrem de scăzută. 19,4% din cei cu drept de vot au trecut pe la urne. La final, candidatul PSD, Mihail Genoiu a câștigat alegerile.
După numărarea paralelă făcută de partide și după numărarea parțială a aproape 90% din secțiile de votare, rezultatele sunt fără echivoc:
• Mihail Genoiu – PSD – 43% – 21.226 voturi
• Ovidiu Oprea – PNL – 16% – 7898 voturi
• Lucian Săuleanu – 13% – 6417 voturi
• Anișoara Stănculescu – ALDE – 12% – 5429 voturi
• Adrian Prisnel – USR – 11% – 5923 voturi
• Alți candidați – 5%
La alegerile locale din 2016, la urne s-au prezentat 95.990 alegători, de aproape două ori mai mult decât la alegerile de ieri. La parlamentarele din 2016 prezența a fost și mai mare, 101.412 craioveni trecând pe la urnele de votare.
La ultimele alegeri locale s-au înregistrat următoarele rezultate:
• PSD – 58478 voturi
• PNL – 12649 voturi
• ALDE – 7538 voturi
• PSRO – 6048 voturi (Gust – Geoană)
• Alianța Pentru Craiova – 5132 voturi (Cherciu)
• Mișcarea Liberală – 3013 voturi (Buzatu)
Cineva de la PSD a tras frâna de mână
Faptul că Mihail Genoiu a adunat numai o treime din voturile Olguței Vasilescu indică faptul că grupuri mari din PSD nu au alergat odată cu partidul. Putem să spunem că din cele aproape 60.000 de voturi de la localele din 2016, aproape 10.000 aparțineau charismei Olguței Vasilescu. Presupunem, de asemenea că tot atâtea s-au pierdut din erodarea guvernării. Cu toate astea, diferența dintre 40.000 de voturi și 21.000 de voturi strânse de Mihail Genoiu este mult prea mare ca să nu tragem concluzia că grupuri mari din PSD au funcționat în campania electorală la nivel de avarie.
Pe de o parte acest lucru este de înțeles având în vedere că în 2016 se alegeau și consilierii, iar aceștia au alergat atât pentru votul primarului cât și pentru votul propriu. Pe de altă parte, diferența mare de voturi întărește ideea, exprimată în mediile politice, că o parte a PSD nu a vrut ca Genoiu să obțină un scor bun pentru a nu șubrezi puterea din partid a Olguței Vasilescu.
Oprea a mobilizat mai puțini oameni decât Badea
La alegerile locale din 2016 părerea unanimă a fost că PNL a ales un candidat slab: Pavel Badea. Acesta a strâns 12.000 de voturi și a fost nevoit să plece din partid din cauza unui rezultat atât de slab. După un an, Mario Oprea a pierdut 4700 din voturile lui Badea.
Dacă PSD-ul ar fi turat motoarele, cele 7900 de voturi ale PNL ar fi însemnat un procent de partid neparlamentar. Concluzia clară este că Mario Oprea nu a reușit să mobilizeze tot electoratul liberal să iasă la vot și doar „minunea” prezenței slabe la urne a făcut ca procentul înregistrat de acesta să nu fie de-a dreptul rușinos.
Săuleanu a luat ce a pierdut Oprea și mai mult decât atât
Surpriza alegerilor a fost avocatul Lucian Săuleanu. Plecat din PNL din cauza modului în care a fost desemnat Oprea candidat, decanul Baroului Dolj și-a făcut campanie axându-se pe Horațiu Buzatu, un fost președinte al liberalilor și Dan Cherciu, la rândul său aruncat de PNL pentru a-i face loc candidatului Badea în 2016.
Săuleanu a colectat cele 4700 de voturi pierdute de Oprea și a pus ceva deasupra, probabil ce a reușit să adune din electoratul susținătorilor săi (în 2016 Cherciu și Buzatu au obținut împreună aproape 8200 de voturi).
Cele 6400 de voturi luate de Săuleanu din postura de independent indică faptul că liderii PNL Dolj s-au grăbit în momentul în care au decis să nu-l lase să candideze la funcția de primar. Un asemenea candidat ar fi putut să performeze infinit mai bine dacă ar fi avut în spate partidul și în mod clar rezultatul obținut de PSD ar fi fost mai mare decât simpla adunare a rezultatelor sale cu cele obținute de Oprea.
Secretara prefecturii – rezultat meritoriu
Anișoara Stănculescu de la ALDE este secretara Prefectului de Dolj. Ea a intrat în cursă fără mari pretenții și a reușit să conserve voturile pe care ALDE le-a luat în 2016. Atunci partidul a primit 7500 de voturi la o prezență de 95.000 de oameni la urne. Acum Anișoara a strâns 5500 de voturi din 49.000 posibile.
Prisnel a pierdut aproape jumătate din electorat
Candidatul USR, deputatul Adrian Claudiu Prisnel s-a arătat încântat pe Facebook de rezultatul înregistrat. În realitate cifrele arată îngrijorător pentru USR.
Prisnel a adunat 5900 de voturi la alegerile pentru funcția de primar al Craiovei fiind devansat de independentul Săuleanu și de secretara prefecturii. Mult mai îngrijorătoare este comparația cu numărul de voturi de la alegerile parlamentare.
Atunci USR a înregistrat la nivel ul Craiovei un procent de aproape 10% ceea ce reprezintă aproximativ 10.000 de voturi. Aproape 40% dintre aceștia s-au pierdut pe drum în numai câteva luni de zile.