Ludovic Orban cucerește Oltenia. PNL Dolj ultimul bastion al lui Bușoi

Ludovic Orban sosește astăzi la Craiova pentru a-și susține moțiunea într-o filială liberală al cărui președinte a semnat pentru contracandidatul său Cristi Bușoi. Este ultima șansă pentru liberalii doljeni să se poziționeze de partea viitorului președinte PNL în contextul în care Orban are peste 70% șanse să câștige alegerile interne.


Ludovic Orban sosește astăzi la Craiova pentru a-și susține moțiunea într-o filială liberală al cărui președinte a semnat pentru contracandidatul său Cristi Bușoi. Este ultima șansă pentru liberalii doljeni să se poziționeze de partea viitorului președinte PNL în contextul în care Orban are peste 70% șanse să câștige alegerile interne.

Vizita începe în Piața Centrală și va fi urmată de o conferință de presă alături de liderii PNL Dolj. Ludovic Orban își va susține apoi moțiunea în fața Colegiului Director al filialei și va ieși apoi în stradă cu Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL la funcția de primar al Craiovei. Cei doi se vor deplasa în cartierul Craiovița. Spre seară, Orban va vizita Ișalnița unde vor avea loc alegeri parțiale pe 11 iunie pentru funcția de primar.

Situație explozivă

Atmosfera în filiala PNL Dolj nu este tocmai relaxată. Alegerile pentru organizația municipală și desemnare lui Mario Oprea drept candidat pentru funcția de primar au produs scindări. O serie de liberali vechi au rămas în afara birourilor permanente de la municipiu sau de la județ. Mai mult, președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica a anunțat public faptul că-l susține pe Cristi Bușoi, fapt care a produs indignare în rândul membrilor.

Indignarea a fost cu atât mai mare cu cât șansele lui Bușoi sunt minime, iar liberalii din Dolj sunt speriați de perspectiva de a avea un președinte ostil după congresul din 17 iunie.

Șicane de la „Butoane”?

O serie de primari din teritoriu au fost convocați la Colegiul Director de astăzi fără să afle faptul că Ludovic Orban este prezent. De asemenea, unele persoane cu drept de vot în CD nu au fost convocate deloc.

Sala în care se va desfășura ședința este neâncăpătoare, iar dacă ar participa toți membrii Colegiului Director nu ar avea loc înăuntru. O parte dintre liberali susțin că acestea ar fi manevre ale actualei conduceri care speră ca la Dolj să fie susținută moțiunea lui Cristi Bușoi.

De asemenea și decizia ca Mario Oprea să fie însoțit de Ludovic Orban în Craiovița este oarecum ciudată în contextul în care circulația este oprită în centrul orașului pentru a putea fi sărbătorite zilele Craiovei, iar majoritatea craiovenilor sunt în aria cuprinsă între Universitate și Prefectură. Pentru mulți, programarea lui Orban în vizită în Craiovița este echivalentă cu o plimbare a lui Trump prin Ferentari în cazul în care ar ajunge la București.

Ultima șansă pentru Dolj

Înainte de vizita la Craiova, Ludovic Orban a publicat pe pagina sa de Facebook rezultatele din ultimele filiale care au votat în Colegiul Director moțiunile. La Buzău a câștigat cu 50 de voturi din 62, la Dâmbovița a luat 70 de voturi din 88, Argeș – 69 din 76, Satu Mare – 56 din 63.

Un rezultat spectaculos a fost la Gorj unde Orban a luat 66 de voturi din 67, iar Cristi Bușoi nu a luat niciun vot. La Tulcea, Orban a primit 40 de sufragii din 46, iar la Olt a fost votat de 77 de membrii ai Colegiului Director din 80 prezenți (de asemenea Bușoi nu a luat niciun vot).

Cea mai mare surpriză a fost înregistrată la Mehedinți, locul de naștere al lui Cristi Bușoi. Moțiunea lui Ludovic Orban a avut câștig de cauză primind 47 de voturi în vreme ce Bușoi a luat 31, iar Cataramă a primit 11.

Într-o Oltenie unde trei județe au votat deja covârșitor pentru Ludovic Orban se conturează clar un vice-președinte regional susținut de acesta. Statutul PNL prevede un vicepreședinte regional ales de membrii din respectiva regiune. În acest context, un vice-președinte din Dolj este exclus.

Cu un Giugea care a semnat moțiunea de susținere a lui Orban, dar care nu controlează nimic în partid și un președinte care a semnat moțiunea lui Cristi Bușoi, liberalii doljeni se pot trezi în ipostaza în care nu vor avea niciun reprezentant în Biroul Permanent Național sau, mai rău, de a se trezi cu un președinte impus de la București după modelul „Mișu Voicu” recent plecat de la conducerea PNL Dolj după ce a făcut naveta mai mulți ani.

Dacă Stoica va bloca accesul în delegația pentru congresul din 17 iunie a simpatizanților lui Orban, viitorul PNL Dolj este sumbru.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *