Sute de oameni au luat drumul tribunalelor pentru a se apăra de afaceristul Mihai Rotaru, patronul echipei de fotbal care încearcă să fure istoria Universității Craiova. Vă prezentăm în exclusivitate adevăratul motiv pentru care Rotaru investește în fotbal.
Sute de oameni au luat drumul tribunalelor pentru a se apăra de afaceristul Mihai Rotaru, patronul echipei de fotbal care încearcă să fure istoria Universității Craiova. Vă prezentăm în exclusivitate adevăratul motiv pentru care Rotaru investește în fotbal.
A „unit” Doljul și Oltul
Așa cum povesteam într-un material anterior, Mihai Rotaru nu a clonat numai Universitatea Craiova. Sora lui Diana Le Bomin deține o firmă, Rural Oltenia SRL care are sediul la București. Această firmă a fost deja cercetată de DNA pentru afaceri suspecte cu subvenții APIA în județul Olt.

Pentru a face lumină am investigat investițiile în terenuri ale companiei care păstrează un profil discret dar care a monopolizat terenurile agricole în Dolj și Olt. Practic, Rotaru a colonizat granița dintre cele două județe achiziționând prin firma Rural Oltenia o sute de terenuri în partea de est a județului Dolj și partea de vest a județului Olt.
Robănești, Drăgotești și Teslui au fost principalele ținte de achiziții ale lui Rotaru în Dolj. În Olt el a cumpărat masiv terenuri în Voineasa, Dobrun și Osica de Sus.
Câte terenuri are Rotaru în Oltenia?
În total, Rural Oltenia SRL deține, conform unei informări făcută de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru Oltenia.info, un număr de 736 de parcele de teren. Toate acestea sunt situate în județele Olt și Dolj,
Cele mai multe parcele sunt situate în comuna Voineasa din Olt (220). În comuna Robănești din Dolj firma deține 180 de parcele, iar în Drăgotești (DJ) un număr de 87 de parcele. Pe locul patru după numărul de parcele deținute se situează comuna Teslui din Dolj cu 77 de parcele și Brâncoveni din Olt cu 79 de parcele.

Dacă ar fi să facem o estimare a suprafeței vedem că la o medie de 3 hectare/parcelă rezultă o moșie de peste 2000 de hectare. ANCPI nu pune la dispoziție suprafețele așa că ne rezumăm să spunem faptul că întreaga graniță a județelor Dolj și Olt este colonizată de firma deținută de Mihai Rotaru prin sora sa.
Sute de oameni prin tribunale
„Colonizarea” nu a fost făcută pașnic. În urma contratelor cu Rotaru sute de oameni au trebuit să-și caute dreptatea în tribunale. Judecătoriile din Segarcea, Balș, Caracal și Craiova au fost sufocate de numărul mare de dosare cu societatea Rural Oltenia SRL.
Firma a dat în judecată sute de olteni pentru a-i obliga să-și vândă pământurile. Marea majoritate a proceselor au drept obiect „hotărâre care să țină loc de act autentic”.
Am analizat cele peste 400 de dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată. Aproape toate conțin nume de oameni care au fost chemați în fața judecătorilor de Rural Oltenia. Într-unele dintre aceste procese oamenii au reușit să scape de firma surorii lui Mihai Rotaru.
Rămași fără terenuri în instanță
Este și cazul lui Gheorghe și Stancu Mitrana care au reușit să câștige un astfel de proces pe 16 decembrie 2016, în dosarul cu numărul 1146/304/2014 aflat pe rolul Judecătoriei Balș.
Nu la fel de norocos a fost Ghiță Iancu, un țăran din satul Ociogi, comuna Brâncoveni din județul Olt. În cazul său instanța a decis, în 2012, ca antecontractul de vânzare cumpărare încheiat cu Rural Oltenia în augut 2011 este valabil și trebuie să se despartă de 0,6 hectare de teren din care-și asigura existența. Prețul primit de el pentru teren a fost de 1800 de lei. Aceșai preț, 1800 de lei a fost plătit pentru o suprafață similară în localitatea Voineasa din Olt. Nicolae Traian, Părudaru Ioana, Nicolae Marian și Lenuța Mitrache au trebuit să împartă banii.

Costache Maria și Sandu Dumitru au avut noroc la Judecătoria din Caracal unde au câștigat pentru că Rural Oltenia nu timbrase acțiunea. Dumitra Răducu a trebuit să se despartă și ea de 2,4 hectare de teren aflat în comuna Robănești din Dolj după ce Judecătora Caracal a decis că un ante-contract încheiat cu Rural Oltenia este valabil.
Lista continuă. Teodora și Cristian Răduț au ajuns și ei în fața magistraților din Caracal care au constatat faptul că trebuie să cedeze 2 hectare de teren situate în satul Brâncoveni din Olt. În baza unui ante-contract din 2013, Ilinca Dan, Ilinca Marcela şi Iacob Florentina au rămas și ei fără un teren de 2 hectare în anul 2014 conform unei decizii luate de Judecătoria Craiova în dosarul cu numărul 13109/215/2014.
Stelian Georgescu este și el nevoit să lase pe mâna firmei patronată de familia Rotaru aproape 5 hectare de teren în localitatea Teslui din Dolj. El semnase un antecontract în 2012, iar magistrații de la Judecătoria Segarcea emis o hotărâre care să țină loc de act autentic trei ani mai târziu în dosarul cu numărul 1139/304/2014.
De ce s-a ajuns la judecată
Este interesant cum un număr mare de oameni au semnat antecontracte de vânzare – cumpărare cu Rural Oltenia și apoi au refuzat să cedeze terenurile. Dacă am fi găsit numai câteva zeci de dosare ne-am fi putut gândi că sunt oameni de rea-credință. Refuzăm să credem acest lucru. Este vorba de peste 400 de dosare și sute de persoane care s-au judecat cu firma Dianei Le Bomin.
De asemenea, observând amploarea fenomenului ne întrebăm în mod firesc motivele pentru care autoritățile statului nu s-au sesizat cu privire la acest mod de manifestare. În general oamenii care se lupăt în instanțe cu Rural Oltenia sunt de la țară, oameni fără experiență și care pot să fie victime ușoare pentru afaceriștii veroși.
Exact pentru protecția unor astfel de persoane este necesară intervenția statului și analizarea unei anchete serioase. În Olt, procurorii DNA au ridicat deja documente importante de la APIA cu privire la subvențiile luate de Rural Oltenia.
Leave a Reply