Moldovenii ne iau fața. Ce parlamentar „oltean” vrea autostradă de la Iași la Tg. Mureș

Moldovenii s-au mobilizat exemplar și au trecut peste orgoliile de partid. S-ar putea să aibă autostradă. Le-au dat exemplu parlamentarilor din Oltenia despre cum se face politică.


Moldovenii s-au mobilizat exemplar și au trecut peste orgoliile de partid. S-ar putea să aibă autostradă. Le-au dat exemplu parlamentarilor din Oltenia despre cum se face politică.

Moldovenii ne-au luat fața

Deputatul Petru Movilă din Iași împreună cu deputatul Marius Pașcan din Mureș, amândoi de la PMP, au reușit să capaciteze peste 70 de parlamentari să depună un proiect de lege pentru realizarea unei autostrăzi care să lege Iași de Tg. Mureș.

„Prezenta lege aproba executarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi – Targu Mures, denumita in continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investitii Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020” se arată în expunerea de motive.

În total în județele prin care ar trece autostrada sunt 47 de parlamentari, comparativ cu cei 36 din Olt, Dolj și Argeș. Acest lucru arată că deputații și senatorii din Moldova au dus o intensă muncă de convingere și au reușit să atragă în acțiunea lor colegi din alte județe.

Ei au trecut de toate doctrinele politice, iar inițiativa legislativă este semnată de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR, PMP și ai minorităților naționale. Acesta este cel mai bun exemplu de conlucrare politică pentru cetățeni și pentru circumscripțiile în care parlamentarii sunt aleși.

Voicu uitat de Oltenia

Printre cei care au semnat propunerea legislativă a deputaților din Mureș și Iași se regăsesc nume grele din politică ca Adriana Săftoiu, Cătălin Predoiu sau Cezar Preda. Senatorii și deputații semnatari sunt din toate zonele geografice. Există parlamentari din Tulcea, Arad sau Bihor care au semnat pentru autostrada Iași – Tg. Mureș deși aceasta nu trece prin circumscripțiile lor.

De asemenea, parlamentarii din județe adiacente traseului s-au unit indiferent de doctrina politică și au susținut inițiativa.

Printre semnatari îl regăsim și pe Mihai Voicu, fostul președinte al PNL Dolj care la ultimul mandat a ieșit deputat de diaspora. El a uitat de județul unde a ieșit parlamentar două mandate și susține acum autostrada din Moldova. De asemenea, Dănuț Bica din Argeș a semnat pentru moldoveni deși județul său are alte priorități.

Utilitate scăzută față de Pitești – Craiova

Autostrada din Iași la Tg. Mureș are o utilitate scăzută comparativ cu legătura dintre Pitești spre Craiova. Prima leagă nordul țării de un oraș fără mare însemnătate economică, cea de-a doua leagă cele mai mari fabrici din România – Ford și Dacia.

O eventuală autostradă de la Pitești la Craiova ar aduce rețeaua românească de autostrăzi la 200 de kilometrii de rețeaua europeană, aceasta fiind distanța de la Craiova la autostrada din Serbia care este conectată la Europa.


Publicat în

în