Misterul demisiei lui Aurelian Flori de la Transporturi

Ovidiu Aurelian Flori a renunțat la funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Aparent el pare favorit să revină la Primăria Ișalnița. Lucrurile sunt mult mai complicate, iar în ecuație necunoscutele cele mai importante sunt judecătorii.


Ovidiu Aurelian Flori a renunțat la funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Aparent el pare favorit să revină la Primăria Ișalnița. Lucrurile sunt mult mai complicate, iar în ecuație necunoscutele cele mai importante sunt judecătorii.

O decizie ciudată

Decizia lui Ovidiu Aurelian Flori să renunțe la funcția de secretar de stat este ciudată, mai ales acum când drumul expres Pitești Craiova este în faza de concepție, iar un reprezentant al Doljului în minister ar fi constituit un avantaj.
Surse din Ministerul Transporturilor susțin că Flori a fost depășit de situație și a realizat că nu poate face față îndatoririlor pe care le avea. De cealaltă parte, în PSD se vorbește despre faptul că fostul primar din Ișalnița dorește să-și ia înapoi postul după ce s-a anunțat deja data la care vor avea loc alegeri.

Este greu de crezut însă că Ovidiu Flori a decis să plece de la Ministerul Transporturilor pentru o funcție la care renunțase tocmai pentru a fi numit secretar de stat.

Cheia incompatibilității

Cea mai importantă necunoscută în această ecuație este reprezentată de faptul că la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă ultimul act al procesului în urma căruia Ovidiu Aurelian Flori este acuzat de incompatibilitate.

Dosarul a ajuns acolo de un an de zile și până la această dată nu a primit termen de judecată. Obiectul judecății o reprezintă un raport al Agenției Naționale de Integritate din mai 2015 care-l declară incompatibil pe Flori deoarece a fost și primar și administrator la o firmă deținută de primărie. În noiembrie 2015 Curta de Apel Craiova decidea că Flori este incompatibil.

„În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecatorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate” se arată la art. 25 din Legea 176/2010.

Această prevedere legală arată că Flori este disperat să termine mai repede cu procesul. Dacă sentința se amână, el urmează să piardă inclusiv alegerile din 2020.

Prognoza Oltenia.info

Cea mai bună mișcare a lui Flori după demisia din funcția de secretar de stat este să renunțe la recursul de la ÎCSJ. Astfel, hotărârea Curții de Apel Craiova devine definitivă și irevocabilă, iar termenul de incompatibilitate de trei ani începe să se scurgă din această lună.

Asta înseamnă că la alegerile locale din primăvara lui 2020 sau la cele generale din același an, Ovidiu Flori poate reintra în joc. Dacă nu renunță la recurs, fostul primar din Ișalnița poate rata întreg ciclul politic 2020 – 2024.

Cel mai probabil că la alegerile de la Ișalnița, Flori urmează să susțină un apropiat de-al său, iar apoi să-și ispășască cei trei ani de incompatibilitate din calitatea de „primar neoficial”.


Publicat în

în