DNA anchetează de un an afacerile agricole ale clanului Rotaru

Mihai Rotaru, patronul Clonei, are interese economice uriașe în regiunea Oltenia. Aparent acestea l-au făcut să investească în fotbal cu scopul de a atrage simpatia oamenilor politici. Și de această dată interesele economice ale lui Rotaru s-au intersectat cu DNA. Este cel de-al treilea dosar despre care aflăm.


Mihai Rotaru, patronul Clonei, are interese economice uriașe în regiunea Oltenia. Aparent acestea l-au făcut să investească în fotbal cu scopul de a atrage simpatia oamenilor politici. Și de această dată interesele economice ale lui Rotaru s-au intersectat cu DNA. Este cel de-al treilea dosar despre care aflăm.

Apariția lui Rotaru în peisajul public

Mihai Rotaru a apărut în peisajul public imediat după ce Olguța Vasilescu a câștigat alegerile în 2012. După ce ea a purtat fularul alb albastru alături de Adrian Mititelu, iar Craiova s-a constituit parte civilă în procesul de excludere a Craiovei din campionat, Olguța a schimbat macazul.
În mod misterios, în peisaj a apărut un personaj necunoscut. Mihai Rotaru. Investitor pe bursă. Finanțist. Mecena. El a înființat o firmă la București care să cloneze echipa de fotbal, iar Primăria a acceptat să se retragă din procesul dezafilierii Universității în schimbul unui loc în Liga 2 oferit cu generozitate de FRF pentru firma lui Rotaru.

Afaceristul nu era de la Craiova, nu fusese vreun mare fan al echipei de fotbal și nu avusese până la momentul respectiv manifestări în spațiul public. Investiția de la echipă i-a atras ura suporterilor, și atenția procurorilor.

Afaceri cu teren agricol

Oamenii nu știau, dar în acel moment pentru Rotaru se încheiase o etapă. Modelul lui de business bazat pe despăgubirile luate de la ANRP nu mai era viabil. Sumele acumulate de la stat drept despăgubiri trebuiau investite undeva, iar terenul agricol părea cea mai simplă afacere.

În 2007 a luat ființă societatea comercială Rural Oltenia cu sediu, unde altundeva decât în… Prahova! Majoritatea părților sociale erau deținute de către off-shore-ul cipriot PPF INVESTMENTS PROPERTY LIMITED.

Un an mai târziu, Rural Oltenia descoperă subvențiile Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură și deschide contul RO79TREZ5315070XXX000344 la Trezoreria Breaza pentru a încasa banii de la APIA.
La finalul lui 2011 off-shore-ul cipriot iese din companie și cesionează toate părțile sociale Dianei Le Bomin, o bucureșteancă care la momentul respectiv avea 36 de ani și despre care nu auzise nimeni.

Publicul avea să o cunoască pe Diana drept sora lui Mihai Rotaru abia în acest an când procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva celor doi pentru fraude cu despăgubiri de la ANRP în legătură cu niște terenuri din Bistrița.

Firma cumpără terenuri, iar în 2014 semnează un contract de finanțare cu fonduri europene în valoare de 1,4 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de nutrețuri. În 16 iunie 2015, Diana Le Bonim cedează 15% din părțile ei sociale către Sabadus Vlad-Alexandru.

Exit declanșat de procurori

Cesiunea părților sociale s-a petrecut numai după ce procurorii de la DNA au descins la APIA Olt într-un dosar în care mai multe firme sunt acuzate de faptul că au încasat fraudulos subvenții de la stat pentru terenuri agricole. În aprilie 2015 procurorii au ridicat de la APIA Olt dosare referitoare la Agromec Vişina, Agromec Bucinişu, SC Dancor Agro Prodaliment SRL, SC Decalux Agra SRL, SC Marnews Agrotrading SRL și, bineânțeles, SC Rural Oltenia SRL.
Firma surorii lui Mihai Rotaru este în același grup alături de firmele mai multor lideri PSD din Olt. Nimeni nu a făcut legătura între acest dosar al procurorilor DNA și Mihai Rotaru deoarece la momentul declanșării sale Diana Le Bonim nu era cunoscută în mediul public.

Active mari, datorii mari

În anul în care anchetatorii au tulburat afacerile agricole ale familiei Rotaru, veniturile totale ale Rural Oltenia erau de 4 milioane de lei la care se adăugau creanțe de recuperat în valoare de 3,4 milioane de lei. În spatele acestor sume stăteau active de 16,2 milioane de lei dublate de datorii totale (posibil credit de la asociați) învaloare de 16,8 milioane de lei.

În afară de afacerile din județul Olt, Rural Oltenia are afaceri și în județul Dolj. Cine are date despre tranzacțiile cu terenuri ale clanului Rotaru poate să ne transmită mesaj prin intermediul paginii de Facebook sau la adresa de mail pont -at- oltenia.info.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *