Drumul autostrăzii pierdute

Nici Ford și Nici Renault nu au avut succes în fața milioanelor de alegători din Moldova. Craiova nu va fi legată de Pitești printr-o autostradă.

Promisiunea din 2012 făcută de toate partidele politice s-a stins. A dispărut ca o cometă care și-a trăit secunda de glorie și a dispărut în noapte. Prima dată, autoritățile au anunțat că autostrada urmează să fie construită de chinezi. Era în vremea guvernării Ponta, iar Olguța Vasilescu tocmai câștigase primul mandat de primar. Chinezii au apucat numai contractul cu blocurile din oraș. Nu s-a făcut nici ăla.

A urmat o sarabandă a studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice, licitațiilor și anunțurilor de intenție pe care numai un inițiat la cărărilor întortocheate de la Ministerul Transporturilor o poate înțelege.

În final, majoritatea politicienilor din Craiova au declamat patriotic în campania electorală că vor autostradă, că o să moară pentru autostradă, că visul lor din copilărie era să meargă cu Dacia 1300 de la Craiova la Pitești pe o autostradă modernă și rapidă.

A trecut campania. În timpul dezbaterilor pentru buget s-au bătut din nou cu pumnul în piept o serie lungă de politicieni că s-au alocat bani. O parte din ei au greșit miile cu miliardele și strigaseră în gura mare pe Facebook: Guvernul a alocat bani pentru autostradă!

Până la urmă, premierul Grindeanu a aruncat un mesaj sublimnal: drumul dintre Pitești și Craiova este pe cale să se finalizeze. Drumul! Care drum?

Lucrurile au început să se limpezească treptat. Nu o să mai fie autostradă ci drum expres. Ca în bancurile cu Radio Erevan în care nu era Traband era bicicletă și nu s-a luat, s-a dat. Dacă autostrada ajungea până la Craiova am fi putut să conectăm România la autostrăzile Europei prin Serbia.

O altă știre mi-a atras atenția: se încep lucrările la Centura Bacăului care reprezintă primul tronson din Autostrada Moldovei. Este oarecum de înțeles. Ei nu au trimis la Ministerul Transporturilor un primar de comună fără iluminat public să joace rolul de secretar de stat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *