Exact atunci când lucrurile păreau să se liniștească în PNL Dolj, o altă problemă a apărut la orizont. De această dată procurorii sunt cei care tulbură apele liberalilor. O anchetă privind fondurile din campania electorală din 2012 este în desfășurare, iar lideri importanți ai partidului ar putea să cadă.
Exact atunci când lucrurile păreau să se liniștească în PNL Dolj, o altă problemă a apărut la orizont. De această dată procurorii sunt cei care tulbură apele liberalilor. O anchetă privind fondurile din campania electorală din 2012 este în desfășurare, iar lideri importanți ai partidului ar putea să cadă.
Rezultate spectaculoase în 2012
La localele din 2012, PNL Dolj a obținut cele mai bune rezultate din istoria post-decembristă a partidului. Acest lucru s-a datorat valului anti-PDL și a apropierii partidului de PSD. Uniunea Social Liberală a obținut 56% din voturi și 21 de mandate de consilieri județeni din 36 posibile.
Dintre aceste mandate jumătate le-au revenit liberalilor care nici nu visau la un asemenea rezultat care în urmă cu patru ani abia obținuseră șase consilieri. Și în consiliul local Craiova, USL câștigat detașat obținând 15 mandate din 27 posibile. Aceste rezultate s-au realizat cu niște costuri uriașe. Pentru PNL era un moment istoric.
Bani pentru funcții
Liderii PNL din acel moment erau Mihai Voicu și Dan Mogoș. Ei au fost coordonatorii campaniei electorale din partea partidului. Asemenea rezultate pe de o parte implicau costuri uriașe de organizare, iar pe de cealaltă parte dădeau posibilitatea partidului să numească o serie lungă de persoane în funcții de conducere în administrația locală.
Surse judiciare indică pentru Oltenia.info faptul că procurorii au înregistrat mai multe sesizări cu privire la contribuțiile pe care candidații PNL le-au făcut la alegeri. De asemenea, anchetatorii vor să vadă dacă oamenii numiți în funcții după alegerile din 2012 au plătit vreo sumă de bani la partidu pentru respectivele funcții.
Anchetă în desfășurare
În acest moment procurorii au plângerile unor foști candidați care au plătit contribuțiile solicitate de partid în timpul campaniei electorale, dar care nu au primit la final funcțiile pentru care negociaseră. O parte din aceștia au realizat și înregistrări ale momentelor în care au efectuat plățile.
Anchetatorii au stabilit momentele și actele administrative prin care anumite persoane au fost numite în anumite funcții. Ei au solicitat în acest sens mai multe documente de la o serie lungă de instituții publice.
De asemenea s-a stabilit clar care era organigrama PNL din momentul de interes operativ și, conform datelor de la AEP se cunosc exact cheltuielile partidului. Acestea urmează să fie comparate cu sumele declarate a fi fost plătite de membrii PNL pentru a putea să candideze. La final urmează să aibă loc audierile.
Voicu și Mogoș cap de listă
Toate privirile se îndreaptă în acest moment către Mihai Voicu – președintele PNL Dolj în 2012 și Dan Mogoș – secretar general al PNL Dolj. Aceștia nu au fost încă întrebați despre anchetă, dar este cunoscut faptul că o serie dintre membrii PNL din 2012 au contestat modul în care partidul i-a răsplătit cu funcții, iar majoritatea nemulțumirilor au fost îndreptate spre cei doi.
Mihai Voicu a fost întrebat despre anchetă dar nu a dorit să răspundă. Dan Mogoș nu a putut fi contactat deoarece după perioada în care a fost director la ADS și a avut de înfruntat și alte anchete penale nu mai este extrem de activ în viața publică.