Noul subprefect balet între PDL și PSD la limita incompatibilității

Noul subprefect din Dolj este Cristian Marian Șovăială, un personaj care a mai ocupat această funcție vreme de doi ani, din 2009 până în 2011. El este considerat a fi omul PDL drept pentru care numirea sa este surprinzătoare.


Noul subprefect din Dolj este Cristian Marian Șovăială, un personaj care a mai ocupat această funcție vreme de doi ani, din 2009 până în 2011. El este considerat a fi omul PDL drept pentru care numirea sa este surprinzătoare.

Omul PSD-ului sau al PDL-ului

Prima dată, Șovăială a fost numit prefect de guvernul Boc. Era 18 februarie 2009, iar ministru de interne era social-democratul Dan Nica.
Analizând doar această informație nu putem să spunem clar dacă PSD-ul sau PDL-ul l-a susținut pe Șovăială pentru respectiva numire în funcție. La momentul numirii, Șovăială era funcționar la Ministerul Turismului condus la acel moment de Elena Udrea.

Aceast ultim aspect ar putea să ne ducă cu gândul că Șovăială era totuși omul PDL-ului și fusese numit la insistențele democraților. De asemenea, faptul că la momentul respectiv prefect era Florin Stancu de la PSD clarifică puțin apele.

Profil șters

Cristian Marian Şovăilă este născut la data de 10 martie 1973, în oraşul Dăbuleni, din judeţul Dolj şi este licenţiat în ştiinţe juridice, din anul 1996, al Facultăţii de Drept Nicolae Titulescu, din cadrul Universităţii Craiova. În anul 2008 a finalizat cursul de master Securitate comunitară şi terorism, organizat de Universitatea Bioterra.

El a devenit membru al Baroului Dolj în anul 2008, la mai bine de 12 ani de la terminarea facultății. Nu avem date despre activitatea lui Șovăilă în cei 12 ani de la finalizarea falcultății până la momentul în care a devenit avocat.

Soția angajat de PSD…

Soția noului subprefect este Adina Geta Șovăilă. Ea a intrat în barou imediat după absolvirea facultății, dar a decis să se auto-suspende în decembrie 2015 când și-a găsit un post de funcționar public la Consiliul Județean Dolj.

Ea este acum consilier juridic la Centrul Județean pentru Protjarea Naturii, Turismului și Dezvoltare Rurală Durabilă. Această direcție este „fezabilă” pentru doamna Șovăilă deoarece ea și soțul ei s-au dezvoltat durabil în agricultură, cei doi deținând 65.000 mp de teren arabil.

De asemenea, odată cu numirea doamnei în funcție, noul subprefect a reușit să semneze contracte de reprezenetare cu Unitățile Administrativ Teritoriale din cinci comune din Dolj. Toate contractele au fost semnate imediat după ce Geta Șovăilă a fost numită șefa juridicului de la Dezvoltarea Rurală Durabilă. În baza acestor contracte, avocatul Cristian Șovăilă a încasat 68.000 de lei. Conform declarației de avere ale doameni în afară de primăriile de la țară, Șovăilă nu a mai avut alți clienți. Aceste afaceri sunt la limita incompatibilității, dar ar putea să o depășască dacă s-ar dovedi că soția a influențat cumva primarii.

… dar face afaceri cu PDL

Geta Șovăilă a fost asociată în firma Moșia Măgura Verde cu Hari Dascălu, fiul fostului vicepreședinte al CJ Dolj, Constantin Dascălu, lider marcant al PDL.

În firmă, alături de soția noului subprefect a mai fost și cumnatul acestuia, Cătălin Buliteanu care de ceva vreme este angajat al Companiei de Apă Oltenia.

Firma cu sediul în localitatea Călărași din Dolj a avut tot timpul un rulaj modest și nu a repreznentat vreo afacere importantă, mai ales pentru Hari Dascălu care este patronul mai multor companii de succes.

Cu toate acestea asocierea ne bagă de tot în ceață pentru că nu știm exact care este orientarea ideologică a noului subprefect sau care sunt metodele prin care el a reușit să „fie bine” cu toată lumea.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *