Anul trecut a scăpat de ultima plângere penală. Slalom printre dosarele lui Gheorghe Barbărasă

Este greu să rămâi la conducerea unei instituții importante fără să ai probleme. Cu toate acestea, atunci când problemele devin penale este bine să ai un avocat bun. Facem astăzi slalom printre dosarele secretarului general al Consiliului Județean, Gheorghe Barbărasă.


Este greu să rămâi la conducerea unei instituții importante fără să ai probleme. Cu toate acestea, atunci când problemele devin penale este bine să ai un avocat bun. Facem astăzi slalom printre dosarele secretarului general al Consiliului Județean, Gheorghe Barbărasă.
Unicul personaj apolitic din Dolj este „omul cu organizarea” de la Consiliul Județean.

Personaj discret și aparent inamovibil, Barbărasă este secretarul CJ Dolj din vremuri imemoriale. Profilul funcționarului public de carieră.

Anul trecut a scăpat de DNA

Puțină lume știe că abia la jumătatea anului trecut Gheorghe Barbărasă a scăpat de procurorii anticorupție. Pe 9 iunie 2016 judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins o plângere făcută de un cetățean împotriva soluției date de anchetatori în cazul secretarului general de la PSD Dolj.

Barbărasă era coleg de dosar cu șeful său, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj. Împotriva celor doi Alexandru Stuparu a făcut plângere penală la DNA. Procurorii au spus că nu este infracțiune. Omul s-a adresat instanței care a avut nevoie de șase termene pentru a se pronunța. Stuparu nu are nicio legătură cu fostul director de la Casa de Cultură Traian Demetrescu. 

Judecătoarea Cătălina Genua Croitoru s-a abținut la al doilea termen deoarece este mama lui Cosmin Croitoru, șeful DNA Craiova.

Afacerea Mercur

În 2014, Gheorghe Barbărasă era coleg de dosar cu Ion Voiculescu (președintele CJ Dolj din perioada 2004 – 2008). Magistrații de la Tribunalul Dolj au decis în trei termene să închidă definitiv dosarele celor doi.

„Respinge plângerea formulată de petenţii Marin Ilie şi Chioralia Mihai, ca nefondată. Menţine ordonanţa de neîncepere a urmării penale a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova nr. 50/P/28.07.2013.” se arată în decizia instanței.

Alături de Barbărasă și Voiculescu fusese cercetat și Ion Vigariu. Acesta era, în momentul cercetării economist la Mercur SA. În 1999 el făcuse parte din comisia de evaluare a terenului aflat în patrimonul magazinului, fiind numit de Consiliul Județean.

Emoții la Judecătorie

Gheorghe Barbărasă a avut cele mai mari emoții în 2008. Atunci el primise mult așteptatul NUP (neânceperea unmăririi penale) de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Reclamantul, Maria Guinea a atacat decizia procurorilor în instanță.

Din nou un judecător s-a abținut de la judecarea acestui dosar. Berta Băjenaru a cerut să nu ia decizii în această cauză. După zece termene de judecată, magistrații au decis că Barbărasă&Co trebuie urmăriți penal „Dispune desfiinţarea rezoluţiei nr. 4954/P/28.09.2007 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi trimite cauza la procuror în vederea începerii urmăririi penale”.

Dosarul ajunge la Tribunalul Dolj unde Gheorghe Barbărasă a câștigat ca de fiecare dată. În 2009 magistrații casează sentința colegilor de la Judecătoria Craiova, iar secretarul CJ Dolj rămâne fără dosar penal.

În 2005, Barbărasă a mai avut o plângere penală care s-a tranșat în fața judecătorilor. La acel moment, colegii săi de dosar erau patru colegi de la Consiliul Județean.


Publicat în

în