Consiliul Local se pregătește de o lovitură de proporții. Mașinile parcate ilegal vor fi ridicate și în Craiova. Pentru această afacere, comunitatea urmează să primească o sumă infimă. Vânătoarea de mașini urmează să îmbogățească o serie de persoane și să păgubească șoferii care nu au locuri de parcare într-un oraș sufocat de betoane.
Consiliul Local se pregătește de o lovitură de proporții. Mașinile parcate ilegal vor fi ridicate și în Craiova. Pentru această afacere, comunitatea urmează să primească o sumă infimă. Vânătoarea de mașini urmează să îmbogățească o serie de persoane și să păgubească șoferii care nu au locuri de parcare într-un oraș sufocat de betoane.
Primăria se pregătește de afacerea secolului
Lângă Ramada începe construcția unui bloc turn care va sufoca circulația și care, în mod sigur, nu va acoperi necesrul de locuri de parcare. Lângă Universitate, o clădire nouă este deja ridicată. Urmează și ea să genereze un necesar imens de locuri de parcare. În loc să găsească soluții pentru un centru asediat de mașini și lipsit de locuri de parcare, municipalitatea se gândește cum să „pedepsească” șoferii.Funcționarii Primăriei Craiova au făcut un raport și un proiect de „caiet de sarcini” care să reglementeze felul în care vor fi ridicate mașinile și, mai ales, să reglementeze cine se va îmbogăți din această afacere.
Se legiferează vânătoarea de mașini
Actele pregătite de primărie specifică faptul că mașinile parcate ilegal urmează să fie ridicate. Nu există specificații care să oprească vânătoarea de mașini, nu sunt definite clar cazurile prioritare în care autoturismele se ridică.
În aceste condiții singurul rezultat al unei hotărâri de consiliul local ar fi faptul că „hinghierii” de mașini vor vâna șoferii și le vor lua banii. Scopul hotărârii, așa cum este în aces moment este să încaseze banii de la șoferii care nu găsesc locuri de parcare pentru că edilii nu fac locuri de parcare.
Firma stabilește prețurile
Serviciul de Administrare și Monitorizare Transport Public Local din Primăria Craiova a elaborat un așa zis „caiet de sarcini”. Acesta arată mai mult ca un viitor contract între municipalitate și o firmă de ridicări mașini.
La art. 22 din actul respectiv se prevede faptul că operatorul are dreptul să „stabilească, să ajusteze sau să modifice tarifele pentru serviciul de ridicare”. Tariful este aprobat în Consiliul Local, dar nu se specifică ce se întâmplă dacă tariful nu este aprobat.Practic, firma care va face ridicări va putea să ceară oricât pe serviciile sale. Mai mult, depozitarea mașinii trebuie plătită pentru 24 de ore chiar dacă ea este ridicată după câteva minute de când a ajuns în parcarea operatorului.
În aceste condiții este de așteptat ca tarifele să fie mult mai mari decât cele 100 – 200 de lei pe care le cere în mod normal orice proprietar de rampă atunci când un șofer rămâne în pană.
Primăria nu încasează aproape nimic
Actul întocmit de primărie este foarte clar în ceea ce privește sumele pe care municipalitatea trebuie să le încaseze din acest serviciu ingrat. Articolul 28 specifică faptul că orașul primește o redevență. „Valoarea acesteia este de 5 % calculat din valoarea sumelor încasate (Valoarea fara T.V.A.).”
Practic, dintr-o afacere de milioane de euro, Craiova urmează să primească o sumă simbolică. Mai mult decât atât, Poliția Locală va asigura paza angajaților firmei care ridică mașinile și va genera o cheltuială enormă în urma acestei activități.
Cine se îmbogățește?
Două aspecte din actele primăriei ne fac să ne punem această întrebare. Prima problemă este că la articolul 33 al se interzice firmei „subdelegarea serviciului public de ridicare, transport şi depozitare” o formulare care nu implică „subcontractarea” și care lasă portițe pentru folosirea de către operator a unor mașini închiriate de la terțe persoane.
A doua problemă este legată de faptul că municipalitatea, în nota de fundamentare, consideră că acest serviciu urmează să fie delegat „prin gestiune directă” către RAT SRL, firma de transport a primăriei.
Legea 51/2006 prevede, la art. 30 faptul că „Delegatarul are obligaţia de a atribui contractul de delegare a gestiunii prin aplicarea procedurii de licitaţie publică deschisă”, iar aici se deschide calea către alte afaceri: RAT SRL are datorii la ANAF și ar putea să nu fie admisă la licitație.
Leave a Reply