Candidatul Pi(π) la PNL Craiova

În aceste zile Partidul Național Liberal este în fierbere peste tot în țară. Niciunde însă oala nu a dat în clocot la fel ca la Craiova. În fiecare județ vechiul PNL sau vechiul PDL încearcă să aranjeze listele în vederea congresului dar disperare mai mare ca în Dolj nu s-a mai văzut. Cel puțin nu s-a mai văzut până acum.

Ar putea să înceapă acum o sarabandă a puciurilor în PNL. Bolojan ar putea să taie vechiul PDL din toate pozițiile la Oradea, Falcă ar putea să caroteze foștii liberali de la Arad. Lista poate să continue în toată țara. Peste tot una dintre tabere este mai puternică decât cealaltă dar niciunde nu au loc decapitări „revoluționare”.

În afară de fair-play-ul politic intern, liberalii craioveni au făcut săptămâna trecută niște greșeli uluitoare. Craiova este un oraș roșu. PSD a câștigat din toate pozițiile, iar apariția USR poate să ducă PNL-ul pe locul al treilea în clasamentul electoral. Mult mai important, în câteva luni în Craiova urmează alegeri pentru funcția de primar.

În acest context, liberalii au ales să sacrifice candidatul pentru a-și aranja jocurile în vederea alegerilor interne. În loc să organizeze niște activități, să facă sondaje, studii sociologice, să caute candidați în interiorul și exteriorul partidului, șefii PNL au numit un candidat care ultima dată când a încercat să fie primar a strâns 2802 voturi (3,14% din total) în timp ce partidul a primit 3688 voturi. Practic, în afară de faptul că obținut numărul magic Pi – „π” ultima candidatură a lui Oprea a fost un dezastru. 

Senatorul Mario Oprea are o notorietate atât de scăzută încât a trebuit să-l caut intens pe internet atunci când am auzit de el. Așa am găsit și aceste rezultate care arată faptul că ultima dată când a mimat o candidatură nu a reușit nici măcar să adune voturile liberalilor.

În ultimii 21 de ani, noul candidat al liberalilor din Craiova a ocupat funcții politice. A fost pe rând consilier local, consilier județean și senator. În afară de anul 2012 când a câștigat un mandat de senator sub umbrela USL, Oprea a fost ales numai pe liste. Asta a făcut ca notorietatea lui să scadă. Era mult mai cunoscut când tranzacționa acțiuni la SIF Oltenia cu Voltinvest SA, firmă la care a avut multe tangențe cu mult mai cunoscutul Dinel Staicu.

Pentru binele unei competiții electorale sper ca Oprea să fie doar „iepurele” unui candidat misterios care va fi scos de PNL din pălărie exact la momentul oportun. Altfel, la alegeri, PSD ar putea numi drept candidat portarul de la Salubritatea, oricare ar fi el, deschizând ușa atâtor gunoieri beneficiază de o notorietate mult mai mare decât Oprea.


Publicat în

în