ONG-ul unui politician Craiovean – 8000 de contracte pe bani publici

Afacerile sunt transpartinice sau partidele câștigătoare și pierzătoare își dau mâna și se înțeleg până la urmă atunci când vine vorba despre banul public. Altfel spus: PNL și PSD aceiași… afacere.


Afacerile sunt transpartinice sau partidele câștigătoare și pierzătoare își dau mâna și se înțeleg până la urmă atunci când vine vorba despre banul public.

Exemplul este reprezentat de o femeie de afaceri politician din Craiova apropiată a PNL care a primit mii de contracte de achiziții publice de la administrația PSD.

Să o cunoaștem pe Elena de la PDL

Elena Simion este un nume necunoscut pentru publicul larg. În iunie 2012 ea candida din partea PDL pentru un loc în Consiliul Local Craiova. Era anul USL așa că femeia, de pe locul al 22-lea pe listă putea doar să viseze la un loc eligibil. În acel moment, Elena Simion era președinte Comisiei pentru muncă și protecție socială din PDL Craiova.

Acest lucru nu a împiedicat-o să susțină financiar, cu generozitate, campania electorală a partidului. În Monitorul Oficial nr. 203/2010 , Elena Simion apare pe lista finanțatorilor PDL cu donații și cotizații de peste 10.000 de lei. Lista conținea persoanele fizice care contribuiseră la partid cu sume mai mari de 10 salarii minime brute pe țară pe parcursul anului 2009.

Elena avea de ce să facă donații. În 2008 fusese numită membru în consiliul de administrație a Companiei de Apă Oltenia.

Politician mediocru și femeie modestă de afaceri

Elena, fata pe care PDL-ul a pus-o pe lista de candidați la consiliul local Craiova în 2012 și care susținea partidul cu donații și cotizații este implicată în mai multe afaceri. În general afacerile ei au ca obiect produsele de papetărie.

Elena și Ioan Simion sunt implicați direct sau indirect în firmele Softrom Grup, Softrom SRL și, mult mai important Asociația Resurse pentru Dezvoltare.

Cu toate acestea în 2009 afacerile nu mergeau chiar strună, conform unei declarații de avere completată în 2010 din postura de politician arată faptul că în 2009 femeia donase la partid mai mult decât salariul pe care îl câștigase. Ea primise de la Softrom Grup 8892 lei și dăduse partidului 10500 lei.

8000 de contracte publice pe ONG

Deși PDL a suferit o înfrângere monumentală în 2012, afacerile Elenei Simion au explodat. Asociația Resurse pentru Dezvoltare a reușit să obțină nici mai mult nici mai puțin de 8297 contract cu instituții publice.
Marea majoritate sunt din județul Dolj. Toate sunt atribuite prin procedura „cumpărare directă”. Asociația Elenei Simion a câștigat 96.1% din procedurile de achiziție publică la care a participat. Procentul îl face invidios și pe Sebastian Ghiță sau Irina Socol, doi obișnuiți ai contractelor cu statul.

ONG-ul familiei Simion a primit bani de la Salubritate Craiova, de la mai toate școlile și liceele din Dolj, de la Salubritate Segarcea sau de la Consiliile Locale din Calafat sau Segarcea, Universitatea din Craiova sau Facultatea de Medicină și Farmacie. Lista este foarte lungă.

„Ace, brice și carice”

Nu a contat dacă achiziția se referea la papetărie, la haine, electrocasnice, calculatoare sau produse de curățenie. Asociația participa și câștiga tot. Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu” a cumpărat cu 87 de lei trei cămăși de bumbac și cu 12 lei trei căciuli de iarnă.

Liceul din Amărăștii de Jos a luat sifoane de chiuvetă, hârtie igienică și o europubelă. La Medicină, ONG-ul a vândut săpunuri Nivea, firma de salubritate a Craiovei a cumpărat 500 de agende personalizate, iar la școala nr. 22 din Craiova, asociația a vândut un laptop.

Nu conta ce aveau de cumpărat instituțiile publice din Dolj, ONG-ul minune avea orice de vânzare și, mult mai important, câștiga orice licitație. Atât de multe lucruri au vrut autoritățile de la Asociația Resurse pentru Dezvoltare încât la finele lui 2015 (ultimul an în care apare bilanțul la Ministerul Finanțelor Publice) acest ONG înregistra venituri de 2.411.620 de lei.

3000 de contracte publice pe SRL

Acolo unde asociația nu a reușit, familia Simion a folosit una dintre firme. Softrom Grup a semnat la rândul său 3073 de contracte cu diferite instituții publice.
Aceleași licee, școli, primării și autorități contractante care și-au găsit numitorul comun: afacerile cu familia Simion.

Deși numeric firma are mai puține contracte, acestea se pare că sunt mai consistente deoarece la finele lui 2015 Softrom Grup înregistra venituri totale de 5.068.358 lei.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *