Lupte interne! Care sunt candidații PSD pentru Primăria Craiova

Olguța Vasilescu a plecat să vorbească în limba engleză prin străinătate. De două luni, o săptămână și trei zile Craiova nu are primar. Data alegerilor nu a fost decisă. Bătălia pentru desemnarea viitorului primar se dă în interiorul PSD, partidul care mai mult ca sigur va câștiga eventualele alegeri.

Olguța Vasilescu a plecat să vorbească în limba engleză prin străinătate. De două luni, o săptămână și trei zile Craiova nu are primar. Data alegerilor nu a fost decisă. Bătălia pentru desemnarea viitorului primar se dă în interiorul PSD, partidul care mai mult ca sigur va câștiga eventualele alegeri.

După ce am adunat informații neoficiale din mai multe surse apropiate Partidului Social Democrat vă prezentăm care sunt variantele luate în calcul pentru viitorul orașului. Există trei candidați și o variantă surpriză.
Actualul viceprimar pare a fi în pole-position în ceea ce privește cursa pentru primăria Craiovei. Îndeplinește funcția de primar. A reușit să obțină susținerea partidului pentru a fi desemnat interimar și se bucură de susținerea grupării Prioteasa din PSD Dolj.

Cu toate acestea, diferite manifestări publice subtile ne fac să nu credităm cu 100% șansele lui Genoiu.

Dacă primarul interimar își face campanie atunci managerul de campanie a făcut școala cu Ion Iliescu la Moscova. Genoiu dă share la postările Olguței Vasilescu sau ale paginii de Facebook a Primăriei deși în mod normal sensul ar fi exact invers.

Niciunul dintre membrii importanți ai echipei de conducere a PSD nu popularizează postările lui Genoiu. Chiar și atunci când Genoiu și Olguța Vasilescu au ieșit împreună să viziteze lucrările la stadion, cei doi au avut postări separate.

Ultima postare proprie a lui Genoiu este de la vizitarea lucrărilor de pe strada 1 Mai. A strâns 369 de like-uri și a fost distribuită de 28 de ori. Spre comparație, o postare pusă la ora 12 noaptea de Olguța Vasilescu despre un copil de la „Românii au talent” a strâns de două ori mai multe distribuiri și 740 de like-uri.

Postarea de 8 martie a Olguței a adunat 1700 de like-uri și aproape 300 de distribuiri. Acest lucru nu se întâmplă din vreo magie. Aceste subtile manifestări arată că bucăți mari din organizația PSD Craiova nu „trag” la aceiași căruță cu Genoiu.
Radu Cosmin Preda a fost umbra Olguței Vasilescu în ultimii 12 ani. A ajuns la PSD odată cu aceasta provenind din tineretul PRM de la începutul anilor 2000. A absolvit Facultatea de Mecanică dar nu a profesat vreodată deoarece a fost ocupat cu politica.

Și-a construit imaginea de manager după ce a fost numit de protectoarea sa la RAADPFL și RAT, apoi a preluat frâiele orașului din postura de manager public. În perioada campaniei electorale din iarna lui 2016 a avut o campanie electorală intensă care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva țintește la mai mult decât la funcția de senator.

De altfel, parcursul său profesional în administrația craioveană arată faptul că a fost pregătit să preia funcția de primar. Planurile i-au fost schimbate de dosarul DNA în care este cercetat alături de Olguța Vasilescu pentru niște finanțări ilegale. Funcția de senator i-a oferit imunitate pe parcursul cercetării penale. De asemenea, atunci când dosarul va fi retrimis în judecată se va duce direct la Curtea Supremă.

Faptul că Preda face parte facțiunea PSD care se pricepe la comunicarea online este indicată și de manifestările sale pe rețeaua de socializare. Poza sa de profil a strâns 1000 de like-uri fiind distribuită de 107 ori, de trei ori mai mult decât o postare a lui Genoiu.
Radu Marinescu este cotat cu șanse mici, dar nu este exclus total din cursa pentru Primăria Craiova. Traseul său politic este sinuos. După ce a fost apropiat de Radion Gorun Cămătaru în procesele acestuia cu Adrian Mititelu, Radu Preda a ajuns în anturajul Olguței Vasilescu în urmă cu 5 ani.

Avocatul a reprezentat și CSU, clubul sportiv care a încercat să preia identitatea Universității Craiova sub oblăduirea actualei administrații.

Deși acesta s-a consacrat la nivel național ca și avocat al Olguței Vasilescu, el reprezintă o variantă susținută mai mult de grupul din jurul președintelui PSD Dolj, Claudiu Manda.

Principalul său avantaj este reprezentat de faptul că are o profesie spre deosebire de restul candidaților care sunt politicieni de meserie. Este dezavantajat de implicarea în falimentul Universității Craiova și de faptul că nu are o notorietate așa de mare.
După trei luni, PSD nici măcar nu aduce vorba despre alegeri anticipate pentru Primăria Craiova. Adevărul este că această situație de interimat este ideală atât pentru social-democrați cât și pentru celelalte partide.

PNL este speriat de ipoteza în care urmează să obțină al treilea scor în cazul în care USR se va mobiliza. USR nu are un candidat propriu viabil în acest moment, iar disputele interne și apropierea congresului reprezintă impedimente pentru găsirea unei variante.

În interiorul PSD, interimatul ar asigura liniștea și nu ar permite formarea unui pol de putere în jurul primarului, oricare ar fi acela. De asemenea, social-democrații nici nu vor să intre în conflicte interne pentru a stabili care va fi primarul.

În aceste condiții un interimat care să continue până la alegerile ordinare nu este exclus, mai ales că prevederile legale nu sunt extraoridinar de clare.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *