Cum s-a blocat licitația de 10 milioane de euro de la CJ Dolj

Află pentru ce este gata Consiliul Județean Dolj să cheltuiască 45 de milioane de lei. Lupta este crâncenă și credem că or să existe probleme mari atunci când totul o să fie gata.

Consiliul Județean Dolj se pregătește să cheltuiască cele aproape 10 milioane de euro pentru achiziția de containere de gunoi.
Aproape 800 de astfel de dispozitive de colectare a deșeurilor urmează să împânzească județul. În afară de ele, CJ Dolj achiziționează și diverse utilaje necesare operării gunoiului. Lupta pentru acești bani este extrem de aprigă, iar licitația a durat mai mult decât s-a așteptat.

Anunț de participare cu probleme

Anunțul pentru achiziție s-a lansat la data de 02 septembrie 2016. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 12 octombrie 2016.

Cu toate acestea, în data de 26 ianuarie 2017, Consiliul Județean Dolj publica încă o erată la anunțul de participare. Acest lucru se petrecea la mai bine de trei luni de la termenul la care ofertanții ar fi trebuit să finalizeze ofertele.

De altfel, atât de prost a fost făcut anunțul de participare încât s-au realizat nu mai puțin de 38 de erate la acesta, 20 dintre acestea fiind făcute între noiembrie 2016 și ianuarie 2017.

Caiet de sarcini fără noimă

Deși la această licitație au participat doar doi ofertanți, caietul de sarcini a avut atât de multe probleme încât au fost nevoie de 46 de clarificări pentru ca firmele să poată să depună actele.

De asemenea, după publicarea anunțului de participare, CJ Dolj a fost nevoit să mai transmită o serie de acte pe care nu le pregătise și de care ofertanții ar fi avut nevoie.

Încă nu s-a semnat contractul

În momentul de față licitația este departe de a fi decisă. Contratul nu este semnat, iar ofertele sunt în continuare în evaluare tehnică.

Acest lucru este cel puțin dubios deoarece conform caietului de sarcini, criteriul de atribuire a contractului este „prețul cel mai scăzut”. Acest lucru înseamnă că, ofertantul care are cel mai mic preț câștigă licitația. Practic, criteriile tehnice trebuiesc îndeplinite de toți cei care depun oferte, iar cea mai ieftină ofertă este declarată câștigătoare. Surse bine informate in interiorul CJ Dolj susțin însă că are loc o luptă juridică între firmele care se bat pentru banii CJ Dolj. Acestea beneficiază și de bâlbele juriștilor, iar din această cauză gunoaiele vor mai aștepta pe stradă.

Cine se bate pentru contracte

Asocierea IRIDEX GROUP PLASTIC SRL – Grdinariu Import-Export SRL și asocierea dintre EUROPEAN WASTE TECHNOLOGY SRL și NORD ENGINEERING SRL. Sunt cele două părți care doresc să încaseze banii Consiliului Județean Dolj.

Cel mai probabil că licitația va ajunde la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sau va fi anulată în final chiar de autoritatea contratantă.


Publicat în

în