Cum a vrut Olguța să îl bage pe Berceanu la pușcărie

Roata vieții se învârte asemeni unui cântec popular. În urmă cu 11 ani Olguța Vasilescu era o susținătoare înfocată a luptei anti-corupție.

Roata vieții se învârte asemeni unui cântec popular. În urmă cu 11 ani Olguța Vasilescu era o susținătoare înfocată a luptei anti-corupție.
În 2006 Lia Olguța Vasilescu nu era nici primar, nici social democrată. Fusese aleasă deputat din partea PRM și cocheta cu ideea plecării de la acest partid, dar încă păstra linia populistă a lui Vadim Tudor: striga împotriva corupției, dorea pedepsirea hoților și era susținătoarea anchetelor procurorilor.

Olguța încerca să-și sporească notorietatea și cum era posibil să facă asta mai bine decât luptând cu adversari pe măsura ei. Un astfel de adversar era la acel moment Radu Berceanu. Acesta era vice-președintele Senatului și unul dintre liderii marcanți ai PDL.

L-a dat pe Berceanu pe mâna procurorilor

Presa începuse să facă cercetări temeinice despre afacerile lui Berceanu și în ziarele din București apăruseră date despre faptul că acesta preluase hotelurile Jiul și Minerva. Cotidianul Gardianul a fost cel mai incisiv și a radiografiat activitatea de afaceri a familiei Berceanu. La scurt timp a apărut și un dosar penal.
„Vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, este oficial cercetat de catre Parchetul General, iar dosarul poarta numarul 542/P/2006 . Deputatul Lia Olguta Vasilescu – persoana care l-a sesizat pe procurorul general dupa dezvaluirile din cotidianul „Gardianul“– declara ca se teme de o eventuala musamalizare a cazului Radu Berceanu. Olguta Vasilescu adauga in sprijinul afirmatiei sale faptul ca sesizarea nu a fost trimisa, asa cum ar fi trebuit, si la Comisia de Cercetare a Averii Demnitarilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.” anunțau jurnaliștii de la Gardinaul în 6 iunie 2006.

Olguța era nemulțumită de anchetă

Olguța era nemulțumită de faptul că plângerea ei penală care-l viza pe Radu Berceanu nu a fost înaintată și la Comisia de Cercetare a Averilor Demnitarilor. Ea considera faptul că decizia procurorului general Ilie Botoș de a transmite sesizarea către un grup tehnic de lucru care apoi a direcționat-o spre Secția Penală a Ministerului Public era suspectă.

„Ori probele sunt foarte grave, motiv pentru care s-a decis cercetarea penala, ceea ce este corect, ori se incearca o musamalizare a cazului, motiv pentru care sesizarea nu paraseste Parchetul General“, declara atunci presei actualul ministru al muncii Olguta Vasilescu.


Publicat în

în