DNA ar putea închide Electroputere Mall

Electroputere Mall, singurul centru comercial de acest tip din Craiova este în pericol. Dezvoltatorii belgieni de la K&S Electric Power Point SA sunt ținta unor plângeri penale din partea firmei care a realizat construcția și amenajarea complexului. Acesta a rămas neplătit, iar acum scoate la iveală amănunte cutremurătoare despre felul în care construcția a fost

Electroputere Mall, singurul centru comercial de acest tip din Craiova este în pericol. Dezvoltatorii belgieni de la K&S Electric Power Point SA sunt ținta unor plângeri penale din partea firmei care a realizat construcția și amenajarea complexului. Acesta a rămas neplătit, iar acum scoate la iveală amănunte cutremurătoare despre felul în care construcția a fost autorizată. 

Ziarul Curentul prezintă la începutul acestui an o serie lungă de anchete referitoare la felul în care Electroputere Mall a ajuns să fie construit de o firmă obscură din Belgia care acum este în faliment. Campania de presă este susținută cu amănunte care ar fi stat ascunse dacă belgienii nu ar fi înșelat constructorul mall-ului. Pe de o parte ei i-au spus acestuia să se apuce de lucrări deoarece au finanțare garantată de la Unicredit Bank Austria, iar pe de altă parte că au actele în regulă și autoritățile sunt de acord cu edificarea complexului comercial. 

Autorizație de construcție ilegală

Circuitul actelor necesare demarării construcției a fost cel puțin dubios. Există o singură autorizație de construcție pentru două numere cadastrale distincte, iar Electroputere SA, firma care a vândut halele este menționată în acte, deși la momentul emiterii acestora ea nu mai avea nicio legătură cu respectivele clădiri. 

Toate aceste inadvertențe au fost realizate în perioada în care Antonie Solomon tocmai plecase „militar” după o afacere similară cu un alt centru comercial situat în cealaltă parte a orașului. Administrația s-a schimbat, dar autorizația de construire a fost prelungită și de Olguța Vasilescu. 

Din informațiile noastre, în urma procesului civil, firma de construcții a nu a reușit să primească nimic din cauza unor chichițe juridice. În aceste condiții, singura soluție a păgubiților este să apeleze la legea penală, iar neconcordanțele din autorizațiile de construcție sunt suficiente ca să stârnească interesul procurorilor DNA. Începutul unei anchete este iminent, fapt care este posibil să afecteze și activitatea Mall-ului. 

Socrul lui Predoi implicat în reorganizare

În ancheta prezentată de ziarul Curentul sunt oferite detalii deosebit de importante despre felul în care s-a realizat lichidarea firmei belgiene care a deținut mall-ul până anul trecut. „Administratorul judiciar ZRP a diminuat astfel patrimoniul societății K&S ELECTRIC POWER POINT SA cu suma de 50.000.000 lei ron în detrimentul masei credale și în favoarea AUCHAN ROMANIA SA, în contextul în care AUCHAN ROMANIA SA și UNICREDIT AG fac parte și conduc comitetul creditor al societății K&S ELECTRIC POWER POINT SA. Prin această disimulare a plăților din patrimoniul K&S ELECTRIC POWER POINT SA către AUCHAN ROMANIA, administratorul ZRP

– și-a diminuat veniturile lunare din chirii, evaluate la 450.000 euro pe luna, cu cheltuieli de reparații disimulate de 50.000.000 lei ron (11.000.000 euro) in perioada 2013 – 2016;

– nu a înregistrat venituri și nu a colectat TVA aferentă lucrărilor de construcții plătite în favoarea AUCHAN ROMANIA SA.

Asta este chiar definiția evaziunii fiscale în cele două forme: încărcarea cu cheltuieli și ascunderea sursei impozabile, cuantumul obligațiilor fiscale eludate astfel de către ZRP depășind conform estimărilor noastre 4.400.000 euro constând în TVA și impozit pe profit de aproximativ 20.000.000 RON.” se arată în ancheta ziarului din București. 

Aceste informații par credibile mai ales în contextul în care aceiași fimră de avocatură a fost implicată săptămâna trecută și în scandalul falimentului de la Dinamo București anchetat de asemenea de procurorii DNA. 


Publicat în

în