Veste proastă pentru investitori.Autostrada în pericol din cauza bugetului!

Autostrada care trebuie să lege Craiova de București este în pericol din cauza bugetului elaborat de guvernul Grindeanu. Alocările sunt insuficiente, situația este incertă, iar lucrările sunt departe de a începe. Deputatul Ionuț Stroe a punctat situația investiției în conferința de presă a Partidului Național Liberal. 

 

Autostrada care trebuie să lege Craiova de București este în pericol din cauza bugetului elaborat de guvernul Grindeanu. Alocările sunt insuficiente, situația este incertă, iar lucrările sunt departe de a începe. Deputatul Ionuț Stroe a punctat situația investiției în conferința de presă a Partidului Național Liberal.

Autostrada este pentru Craiova mult mai importantă decât ordonanța 13 sau altă decizie politică. Legătura cu Buureștiul aduce un plus de valoare orașului și este așteptată în Oltenia de zeci de ani. Cu toate acestea nimeni nu a băgat de seamă faptul că bugetul a venit cu unele surprize neplăcute. 

Promisă în 2016 de Victor Ponta în campania electorală a USL și re-gândită de Dacian Cioloș în scurta sa perioadă de guvernare, autostrada Craiova – Pitești a ajuns în bugetul propus de guvernul Grindeanu. 

„Situaţia este extrem de incertă pentru că la momentul de faţă, există pe e-licitaţie, lansată de anul trecut, o licitaţie cărei termen de depunere a fost prelungit de două ori. Este vorba de o licitaţie prin care se contracta studii de fezabilitate şi studii tehnice pentru această investiţie. Există activă şi în momentul de faţă, numai că suma prevăzută în buget este de 19 milioane de lei, deşi conform fişei de date a licitaţiei, valoarea estimată este undeva la 39 de milioane de lei. Asta este prima confuzie şi prima problemă, de ce această diferenţă. O altă confuzie este legată de o investiţie ce poartă numele drum expres Craiova-Piteşti, are codul de obiectiv 1188 şi primeşte anul acesta ca şi alocare bugetară o sumă de 35.000 de euro. Nu aş avea nimic împotriva unei astfel de investiţii, dar să aloci o sumă infimă pentru un astfel de drum şi să păstrezi într-o stare de incertitudine o autostradă este din punctul meu de vedere o situaţie suspectă” a declarat deputatul Ionuț Stroe. 

Oricum, înțelegem din această declarație faptul că în acest an în afară de studiul de fezabilitate nu se va face niciun pas înainte în ceea ce privește autostrada. Analiza vine după ce mai mulți lideri ai PSD Dolj au lăudat tocmai alocarea de bani pentru autostradă de către guvernul Grindeanu. 

PSD are altă variantă

Pe 3 februarie Senatorul Radu Preda a anunțat cu mare fast faptul că autostrada a primit finanțare de, atenție, 18.920 milioane de lei, echivalentul a 4,3 MILIARDE DE EURO. Aparent politicianul a încurcat miile cu milioanele din greșală sau intenționat. Postarea sa a fost preluată de presa de partid așa cum se poate vedea în facsimilul de mai jos. 

La scurt timp, toți membrii marcanți ai social democraților au preluat postarea și s-au lăudat cu faptul că autostrada urmează să fie gata. Era momentul în care toate organizațile PSD din țară făceau eforturi de susținere pentru guvernul Grindeanu. Nimeni nu a stat să facă un calcul sau să verifice cifrele oficiale. Aparent, banii pentru autostradă erau toți gata de investiție. 

La scurt timp, unul dintre matematicienii social democrați din Craiova au observat enormitatea, iar liderii PSD Dolj în frunte cu Radu Preda au șters postările referitoare la banii pentru autostradă. Acestea au rămas sporadic, iar noi vi-le prezentăm în facsimil. 

Până la urmă, guvernul Grindeanu a finanțat exact ceea ce a finanțat orice guvern post-decembrist: un studiu de fezabilitate. În aceste condiții, până la autostradă mai este o cale atât de lungă încât nici măcar viitorul guven nu ar putea să o promită în campania electorală care va avea loc peste trei ani. 

 

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *