DNA intră iar pe fir în dosarul Universității

Federația Română de Fotbal, Mircea Sandu și Mitică Dragomir joacă „la temporizare” în procesul de care se leagă speranțele iubitorilor de fotbal din Craiova. Sandu și compania care au dezafiliat în mod ilegal Universitatea Craiova au reușit să obțină o nouă amânare în procesul care a avut loc astăzi la Curtea de Apel București. Această amânare ar putea însă să

Federația Română de Fotbal, Mircea Sandu și Mitică Dragomir joacă „la temporizare” în procesul de care se leagă speranțele iubitorilor de fotbal din Craiova. Sandu și compania care au dezafiliat în mod ilegal Universitatea Craiova au reușit să obțină o nouă amânare în procesul care a avut loc astăzi la Curtea de Apel București. Această amânare ar putea însă săfie cu ghinion atât pentru fosta cât și pentru actuala conducere a fotbalului românesc. 

Borcea absent pentru a 4-a oară
Cristi Borcea este martorul cheie care a lipsit și de această dată. El este la a 4-a absență în acest dosar. La acest termen el ar fi trebuit să fie adus cu mandat de către ofițerii de la pentitenciarul în care își ispășește condamnarea. Cu toate acestea, Borcea nu a apărut, iar oficialii pușcăriei au trimis instanței o adresă prin care se arată că nu poate să se deplaseze din motive medicale. 
Unul dintre judecători s-a arătat deranjat de această nouă amânare „O să ne adresăm penitenciarului, să vedem dacă domnul Borcea poate fi audiat vreodată de Curte până la eliberarea condiționată” a spus el vizibil incomodat de absența fostului acționar dinamovist care la data excluderii Craiovei era membru al Comitetului Executiv al FRF. 
Declarațiile lui Borcea sunt cu atât mai importante cu cât acesta apare cu luări de poziție extrem de vehemente împotriva Craiovei în stenogramele ședințelor FRF care sunt la dosar și care vor fi studiate de judecători. 

DNA intră pe fir
Absența lui Borcea a deranjat și procurorul care așteaptă de patru termene să-i pună întrebări fostului oficial al FRF. Surse judiciare au confirmat faptul că DNA verifică eventuale neconcordanțe între biletele medicale prezentate de Borcea și starea lui de sănătate. O parte dintre colegii lui Cristi Borcea prezenți la proces au acreditat ideea că acesta ar fi internat la Spitalul Floreasca având o arteră înfundată. 
În cazul în care informația este adevărată trebuie văzut dacă operația nu putea fi efectuată în sistemul penitenciar. De asemenea, procurorii încearcă să determine care a fost funcționarul care a decis ca în ultimele patru luni Borcea să nu ajungă la procesul Universității Craiova. 
În cazul în care Borcea nu are o boală așa de gravă sau dacă aceasta putea să fie tratată în sistemul penitenciar, fostul oficial dinamovist ar putea să să aleagă cu un nou dosar pental. Mai mult, implicarea sa în infracțiunile legate de exculderea UNiversității Craiova este mult mai amplă, Dinamo fiind una dintre principalele echipe de fotbal care au beneficiat de fărădelegea comisă de FRF. 

Burleanu face jocul lui Sandu Mircea
O altă absență remarcabilă de la procesul de astăzi a fost cea a lui Adrian Stângaciu. Juristul FRF a motivat absența prin faptul că se află la un proces la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Deși TAS este un nume pompos, organizația nu este una oficială, statală. Curtea de Arbitraj Sportiv este o organizație particulară, iar termenele sunt stabilite de comun acord de către părțile care se judecă. 
Faptul că Stângaciu a trebuit să fie la TAS exact în această zi este de-a dreptul suspect. Mai mult, FRF are în general mai mulți reprezentanți care pot să se ducă să o reprezinte în cazul puțin probabil în care nu poate modifica data unui termen. 
Mai mult decât atât, alegerea unei persoane de a se prezenta în fața unui organism particular decât în fața unei instanțe române este de-a dreptul sfidătoare. La următorul termen, Stângaciu va fi adus cu mandat de către autorități. Interesantă în această poveste este și atitudinea noului șef de la FRF, Răzvan Burleanu, care i-a permis lui Stângaciu să ignore instanța românească pentru a se duce la TAS. 

Victorie de etapă pentru Mititelu
Singura veste bună pentru tabăra Universității Craiova a venit astăzi din partea judecătorilor care au decis să nu comaseze dosarul în care se judecă Universitatea împotriva lui Sandu, Dragomir, FRF și LPF cu cel în care Universitatea se judecă împotriva Comitetului Executiv al FRF. Mititelu s-a opus contopirii dosarelor deoarece această manevră ar tergiversa judecarea. 
La rândul său, Mitică Dragomir s-a opus și el. Cei doi avocați ai Federației Române de Fotbal au avut opinii divergente, dar acest lucru ar putea face parte dintr-o strategie pe termen lung de amânare a sentinței. 
Sandu și Dragomir au fost trimiși în judecat în 2013 de către Direcția Națională Anticorupție fiind acuzați de trafic de influență și abuz în serviciu. Ei au fost condamnați la 3 ani cu suspendare de către Tribunalul București. Adevărata miză a acestui proces o reprezintă despăgubirile. Craiova a rămas în afara fotbalului vreme de 6 ani de zile. Prima instanță i-a acordat Universității Craiova despăgubiri de 220 de milioane de euro. 
La recurs, procurorii DNA au cerut câte 14 ani de închisoare pentru Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. 


Publicat în

în