EXCLUSIV. Rapoarte secrete ale CIA despre Craiova

Mitingurile din ultima perioadă au readus în discuție felul în care CIA, KGB, Mossad sau MI6 acționează pe teritoriul României. Teza a mai fost folosită și de fostul dictator Nicolae Ceaușescu înainte de Revoluție și de Victor Ponta după evenimentele de la Colectiv.


Mitingurile din ultima perioadă au readus în discuție felul în care CIA, KGB, Mossad sau MI6 acționează pe teritoriul României. Teza a mai fost folosită și de fostul dictator Nicolae Ceaușescu înainte de Revoluție și de Victor Ponta după evenimentele de la Colectiv. Pentru a putea să ne dăm seama ce fac spionii în România am analizat pentru dumneavoastră arhiva desecretizată a celui mai mare serviciu de informații din lume – Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite – CIA.

Recent, președintele Barak Obama a desecretizat tone de documente referitoare la activitatea CIA în lume. Deși majoritatea sunt vechi ele prezintă resurse de istorie nemaipomenite și oferă o imagine despre activitatea unui spion, activitate care nu este de cele mai multe ori spectaculoasă.

Spionii în Craiova

Activitatea de adunare a informațiilor de către americani în Craiova datează din perioada războiului. Agenții transmiteau informații despre mișcările de trupe și despre felul în care foști lor aliași ruși acaparează România. Edificatoare în acest sens este o notă trimisă în Decembrie 1952. Aceasta preciza faptul că două regimente de infanterie sunt staționate în Craiova.

Spionul care a adunat informațiile a descoperit faptul că unul dintre comandanții Regimentului 1 de infanterie este Constantin Dinuț și a aflat despre acesta că este originar dintr-o comună din Vâlcea. De asemenea, în nota trimisă de CIA se specifică generalul de divizie Dumitru Ciubotaru, comandantul Armatei I este un fost colonel din Armata Regală.

Este greu de știut cum au reușit spionii americani să adune asemenea informații într-o Românie acaparată de bolșevici, dar este clar că și în timpurile noastre acest gen de informații personale despre factorii de decizie sunt importante.

CIA despre fabricile de pe Jiu

O altă informație importantă a fost trimisă de la Craiova în provine din 1950 și se referă la faptul aproape 500 de muncitori lucrau la podul de peste Jiu din dreptul localității Bucovăț. Din această informare aflăm un adevăr care spulberă o teză importantă. Electroputere nu a fost fondată de comuniști.

Agentul CIA informa superiorii de la București despre faptul că „Electro Putere este noul nume dat marii fabrici Malaxa”. Așadar ipoteza conform căreia comuniștii au industrializat Craiova este falsă. Așa reiese și dintr-o altă notă trimisă în 1955. În această notă, spionii americani anunță faptul că autoritățile comuniste au schimbat numele fabricii „Brătășanu Metalworks” în „Fabrica 7 Noiembrie”.

În această notă se menționează și numărul de muncitori și vehicolele produse acolo. De asemenea, nota vine cu o schiță a fabricii 7 Noiembrie. Astfe de schițe erau necesare pentru situația unui bombardament, caz în care avioanele ar fi trebuit să anihileze industria românească.

Bănia scanată de agenți americani

O altă notă din 1950 au avut ca obiect obținerea de informații generale despre Craiova. Spionii CIA au făcut schițe cu străzile și au descris clădirile importante. Informațiile par banale în acest moment, dar ar fi fost cruciale pentru americani în eventualitatea în care ar fi izbucnit un război cu rușii, iar trupele SUA ar fi ajuns în Craiova.

În această informare sunt descrise un număr de 57 de obiective importante printre care enumerăm: gara, închisoarea delicvenților, închisoarea deținuților politici sau mai multe unități militare. Cu toate acestea, americanii au marcat pe hartă și obiective civile precum licee, fabrici de pâine cimitirul Sineaca.

O atenție deosebită este dată „Turnătoriei Desrobiri” care, conform agentului CIA era condusă de „Pietro Paulon, cu descendență italiană care a trăit toată viața în Craiova” aici, informatorul menționează faptul că acesta are o soție grecoaică, un copil de cinci ani, cinci picioare și opt inchi înălțime (170 cm) subliniind faptul că este membru al Partidului Comunist dar nu aderă la ideile comuniste. Informațiile erau importante și indicau faptul că „italianul” ar putea fi folosit de americani.

Craiova detaliată în 1960

Zece ani mai târziu, americanii au spionat din nou la Craiova. Din această notă nouă aflăm faptul că Primăria este localizată în fosta Bancă a Comerțului, că sediul IPJ Dolj a fost construit în 1957 de către deținuți sau că în acel an în Craiova operau 4 linii de autobuze.

Acuratețea informațiilor arată faptul că CIA a avut, cel puțin în perioada comunistă, agenți permanenți la Craiova. Ei adunau informații aparent inofensive, dar care în cazul unui conflict ar fi putut să vitale. Faptul că spionii americani aveau la acel moment capacitatea de a afla producțiile fabricilor din Craiova sau date despre familiile conducătorilor acestora arată că aceștia dispuneau de o vastă rețea de informatori și undeva în oraș există niște bunici care pe vremea comunismului au spionat pentru americani la fel ca în filme.

Oare cum este acum?

Dacă atunci, spionajul american era interesat de Craiova, în secolul XXI și în contextul geopolitic actual în mod clar există astfel de informații. Stră-nepoții noștri vor afla ce informații relevante au strâns agenții CIA despre oraș, cum au descris personalitățile locale și ce restaurante au considerat relevante pentru a le trimite într-o informare la Washington.

Publicat în

în