Craiova ar putea deveni cel mai important nod rutier al Romaniei. Vestea este incredibila. Oltenia.INFO prezinta schimbarea care poate conecta capitala regiunii la Europa si la Bucuresti in timp record, fara bani si, in mod normal, fara probleme de
executie.
Comisia Europeana a alocat 26 de miliarde de euro pentru dezvoltarea a 9 coridoare europene. Banii vor fi cheltuiti in perioada 2014-2020. Majoritatea banilor se duc pentru a conecta Marea Nordului – Marea Baltica – Marea Neagra si Marea Mediterana. Vestea buna este ca doua dintre trasee trec prin Craiova.
In contextul in care finalizarea pana in 2020 a autostrazii Pitesti – Sibiu din cauza faptului ca aceasta trece prin munti si pe Valea Oltului, cea mai viabila optiune pentru autoritati este mutarea culoarului prin Craiova.
Autostrada Calafat
Conform documentelor Comisiei Europene, coridorul de transport dintre Marea Baltica si Marea Mediterana trebuie sa treaca pe ruta Arad – Calafat. Exista deja autostrada intre Arad si Timisoara. De la Timisoara la Calafat, prin Craiova, autostrada ar avea 450 de kilometrii de autostrada care ar rezolva in totalitate conectarea nordului Europei de Grecia.
Conexiunea Bucurestiului cu Europa
Deja anuntata autostrada Pitesti Craiova, care are 120 de kilometrii, ar rezolva la randul ei mult mai simplu legatura capitalei cu reteaua de drumuri de mare viteza a UE.
Acesta este si marele deziderat al Romaniei, iar in noul context al schimbarii politicii europene de transport, Oltenia devine punctul pivotal.
Varianta Sibiu – 160 km prin munti
In prima faza, conectarea Bucurestiului cu Europa s-a gandit a fi realizata pe traseul Bucuresti – Pitesti – Sibiu – Deva – Arad. Daca de la Arad la Sibiu s-au mai finaliat lucrari la unele tronsoane, intre Pitesti si Sibiu situatia este in suspans. Solutiile tehnice lipsesc cu desavarsire, iar banii sunt aproape inexistenti.
Practic, intre Pitesti si Sibiu sunt 160 de kilometrii. Distanta nu este mare, dar trece peste Dealu Negru si apoi trebuie sa mearga paralel cu raul Olt printr-un defileu marcat de alunecari de teren si munti cu diferente mari de nivel.
O alta problema a acestei autostrazi este ca finalizarea ei nu ar rezolva problema conexiunii Bucurestiului cu drumurile de mare viteza europene decat in contextul in care s-ar finalia si restul de aproape 250 de kilometrii de autostrada intre Sibiu si Arad.
Varianta Craiova 190 km de ses
O viitoare autostrada Bucuresti – Calafat ar masura aproape 190 de kilometrii si ar traversa cu precadere portiuni de ses si dealuri line. In afara de costurile reduse, ea ar duce un eventual calator in Italia la 75 de kilometrii de autostrada Serbiei care face legatura intre estul vecinilor nostri si Ungaria sau Italia. Cei 75 de kilometrii sunt in plan pentru realizare, iar Bulgarii asteapta o decizie a autoritatilor de la Bucuresti sa dea drumul la lucrari.
In momentul de fata, aceasta este cea mai viabila varianta, iar recentele decizii de la Bruxelles arata ca aceasta autostrada se va intersecta la Craiova cu cea care va face legatura intre Arad si Calafat.
Incertitudini
Desi in campania electorala s-a anuntat faptul ca autostrada Pitesti – Craiova o sa fie gata pana in 2016, pana in acest moment lucrurile nu sunt foarte clare. La inceputul acestui an s-a anuntat deschiderea procedurilor de licitatie. In mai cinci ofertanti s-au inscris in concurs. De atunci nu se mai stie nimic despre cele trei firme inscrise in competitie.
Semnarea contractului nu are o limita, conform anuntului publicat de CNADNR in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Practic, in acest moment are loc un dialog competitiv intre stat si companiile care doresc sa faca autostrada. Speram ca acesta sa nu se tarnsforme intr-un dialog al surzilor.