Jandarmi recuperatori! Cine era sa fie sef la GMJ Oltenia

O serie de evenimente ciudate s-au succedat in ordinea nefireasca in timpul luptelor pentru sefia Gruparii Mobile de Jandarmi Oltenia. Un personaj legendar printre jandarmi nu a reusit sa fie inscaunat sef, iar acum se afla „la dispozitie” din cauza unor

probleme cu legea.

Bataie pentru scaunul generalului Ion

Anuntat in urma cu doua luni drept viitorul sef al Gruparii Mobile de Jandarmi Oltenia, locotenent colonelul Marius Velicu a ajuns sa fie transferat in interes de serviciu ca adjunct al unitatii de jandarmi mai sus mentionate. Acest lucru a fost confirmat pentru colegii de la ziarul local Indiscret de catre oficialii Inspectoratului Judetean de Jandarmi din Dolj. Fiul legendarului general Velicu parea sa se lege dinastia familiei in fruntea jandarmilor olteni.
Transferul lui Marius Velicu pe postul de adjunct era, in mod evident, prima miscare in lupta pentru functia de sef al Gruparii de Jandarmi Oltenia. Miza este uriasa deoarece aceasta este unitatea militara care asigura interventia in momentele de criza in intreaga regiune. Gruparea Mobila de Jandarmi Oltenia se subordoneaza direct Inspectoratului General al Jandarmeriei si este o institutie care asigura interventii intr-o zona enorma. In afara de cele cinci judete ale Olteniei, GMJ efectueaza misiuni si in Arges, Teleorman sau Giurgiu.
Toata afacerea a mers bine, iar zarurile pareau aruncate pana in momentul in care Velicu a disparut din peisaj si alte personaje au inceput sa se agite pentru a ocupa locul lasat liber de pensionarea generalului Ion Constantin.

Jandarmeria cea oculta

Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor nu au dorit sa dea o explicatie pentru „disparitia” lui Marius Velicu din schema de la Craiova. La Inspectoratul General al Jandarmeriei, purtatorul de cuvant al institutiei, Irina Dragan ne-a spus in prima faza faptul ca Marius Velicu lucreaza in structura centrala a IGJR.
Am intrebat-o insistent si a revenit. Ne-a spus ca in realitate Velicu nu a fost imputernicit ca adjunct la Gruparea Mobila de Jandarmi din Oltenia desi acest lucru i-a fost propus, iar el a refuzat. Am intrebat din nou ce functie indeplineste indeplineste in cadrul IGJR si am aflat ca in realitate Velicu se afla „la dispozitie”.
In traducere libera: Marius Velicu se afla in acea stare in care un jandarm nu are o functie si asteapta reabilitarea sau pensionarea. Doamna Irina Dragan, in mod evident un bun comunicator, nu a putut sa ne dezvaluie prea multe amanunte deoarece, la randul ei, nu primea informatii de la sefi. Era si normal, povestea din spatele acestor mutari este halucinanta.

Recuperatorii recuperatorilor poarta uniforme

Am aflat ca Marius Velicu nu este cercetat de catre nicio structura administrativa a Jandarmeriei sau a Ministerului de Interne. Cu toate acestea el nu a mai fost luat in considerare pentru functia de la Craiova deoarece numele sau apare intr-un dosar instrumentat de procurori. Acest lucru explica si de ce este „la dispozitie”.
Dosarul se refera la o brigada de jandarmi si membrii ai lumii interlope care acostau victimele camatarilor, se intelegeau cu acestea si, in schimbul unor sume de bani, organizau un fel de stabor violent in urma caruia aduceau la cunostiinta camatarilor faptul ca nu isi vor mai recupera sumele de la datornici. Desi actiunea pare justitiara si bine intentionata, ea era organizata in afara orelor de program si numai pentru sporirea bugetelor celor implicati.
Nu doar bietele victime inocente ale camatarilor ajunsesera sa apeleze la jandarmi ca la un antidot pentru recuperatori. Escrocii care doreau sa faca un ban cinstit foloseau serviciile gruparii criminale cu epoleti pentru a scapa de persoanele de la care imprumutasera bani.
Nu cunoastem exact gradul de implicare al lui Marius Velicu in grupul criminal organizat investigat de procurori. Este posibil ca acesta sa fi participat activ la operatiuni, sa fi avut doar cunostiinta de acestea sau doar sa fi tolerat anumite abateri ale subalternilor sai implicati.

Luptatorul si duba de cultura

In mod sigur, daca Marius Velicu este implicat in aceasta afacere, camatarii care au avut de-a face cu el sunt de compatimit. Luptator in Kosovo in trupele de mentinere a pacii, baiatul generalului Velicu a crescut in spiritul cazon al jandarmeriei.
Fara avere si cu datorii mari, poate prea mari, Marius Velicu a locuit in Bucuresti in rau famatul Ferentari. El a devenit cunoscut publicului pentru felul in care oamenii sai au reprimat demonstrantii de la Universitate la finele anului 2012.
Definitoriu pentru felul in care Velicu imparte dreptatea a ramas fraza „bagati si site-ul de cultura la duba” prin care le-a transmis oamenilor sai sa retina un jurnalist de la un portal cultural care acoperea evenimentele de la Universitate.


Publicat în

în