Podul Calafat-Vidin, inaugurat în prezenta premierilor Ponta și Oresarski

Podul Calafat-Vidin, al doilea peste Dunare între Romania si Bulgaria, a fost inaugurat vineri în prezenta premierului Victor Ponta, a omologului sau bulgar, Plamen Oresarski, si a comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

Panglica a fost taiata de constructorii romani si bulgari care au participat la ridicarea podului. Doi copii imbracati in haine traditionale – baiatul, in costum bulgaresc, iar fetita, in costum romanesc – au tinut panglica de culorile steagurilor Romaniei, Bulgariei si Uniunii Europene.

Podul dintre Calafat si Vidin, cofinantat din Fondul de Coeziune al UE, este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de orasul Istanbul din Turcia.

Podul are o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Costurile constructiei, care pana in anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, au depasit cel mai probabil 250 milioane de euro.

De exploatarea podului si perceperea taxelor pentru traversare se va ocupa o societate mixta romano-bulgara cu sediul la Vidin.

Pietonii si biciclistii, precum si ambulantele si vehiculele folosite de politie si pompieri vor fi scutite de plata taxelor care vor fi percepute pentru traversarea noului pod de peste Dunare, la Calafat-Vidin. Guvernele roman si bulgar au aprobat miercuri aceste taxe, care vor varia de la 6 la 37 euro pentru diferitele vehicule rutiere.

Guvernul bulgar l-a insarcinat pe ministrul Transporturilor sa faca analize suplimentare ale traficului si taxelor si, intr-un termen de trei luni si dupa consultari cu partea romana, sa propuna reexaminarea.

De asemenea, partile au aprobat deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei de stat intre Bulgaria si Romania, la Vidin-Calafat. Punctul va fi rutier, feroviar de marfa si de calatori si fluvial.

Echipe mixte de politisti de frontiera bulgari si romani vor efectua controlul calatorilor si marfurilor pe teritoriul romanesc in cazul traficului rutier si pe cel bulgaresc in cazul traficului feroviar.


Publicat în

în