Liviu Dragnea: Craiova favorită pentru capitală de regiune

Vicepremierul a precizat că referendumul privind modificarea Constituţiei ar putea fi organizat în luna octombrie şi, după ce în Constituţie va fi introdusă noţiunea de regiune, vor putea fi organizate alegerile pentru regiuni, până la sfârşitul anului.

 La Craiova, a avut loc  o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare din România, la care au participat vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinţi de consilii judeţene şi prefecţii din judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea şi Gorj, primarii din aceste judeţe.

‘Nu vom desfiinţa judeţele. (…) Ceea ce au judeţele acum vor păstra, vor creşte competenţele judeţelor şi cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Bucureşti. Nu va mai fi nevoie să meargă nimeni la Bucureşti, ci eventual la regiune. Desfiinţarea judeţelor din România este imposibilă’, a spus Liviu Dragnea, la o dezbatere publică privind regionalizarea şi descentralizarea în ţara noastră.

Potrivit acestuia, regiunile vor fi constituite după mai multe criterii, astfel încât să aibă mai multe centre de dezvoltare, fiecare zonă a regiunii să aibă acces la dezvoltare, forma regiunii să fie una relativ circulară şi să fie varietate din punct de vedere demografic, etnic şi religios.

Liviu Dragnea a vorbit şi despre viitoare capitală a regiunii Oltenia, prezentând rezultatele unor sondaje şi analize conform cărora cetăţenii din această regiune doresc în proporţie de 59,9% ca municipiul Craiova sa fie capitala de regiune.

Vicepremierul Dragnea a afirmat că, urmare a trecerii unei părţi din competenţele ministerelor la judeţe, se va reduce personalul din ministere. El a adăugat că actualele instituţii din subordinea ministerelor nu vor mai rămâne în forma de acum, pentru că acestea pot deveni compartimente sau structuri în cadrul consiliilor judeţene şi nu vor mai avea nevoie de compartimente de contabilitate etc., de aici rezultând o economie la buget, şi nu costuri suplimentare.

Liviu Dragnea a menţionat că, după înfiinţarea regiunilor, va intra în vigoare şi Ghişeul unic.

‘După ce se vor face regiunile vom realiza Ghişeul unic. Cetăţeanul să meargă doar la primăria unde locuieşte şi sistemul să lucreze pentru el. În acest fel distanţele se reduc’, a spus Liviu Dragnea.

El a precizat că nu se vor descentraliza Poliţia, Jandarmeria, Armata, Justiţia, serviciile de informaţii şi politica externă, iar Parlamentul va rămâne singura autoritate care să legifereze în România. Potrivit vicepremierului, ar putea trece în competenţa primăriilor, de la ministere, serviciile de ordine publică şi circulaţie rutieră, aceasta fiind o chestiune aflată în discuţie şi în analiză.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *