Valeriu Zgonea vacantează locul de deputat al lui Gigi Becali

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după şedinţa Biroului Permanent, că proiectele de hotărâre privind vacantarea locurilor de deputat ale lui George Becali şi Aurel Nechita vor fi votate de plenul Camerei.

„Se vor vota proiectele de hotărâre de vacantare a postutilor de deputat ale lui Becali şi Nechita. Vacantarea posturilor şi publicarea în Monitorul Official se pot face doar printr-un vot al plenului”, a explicat Zgonea.

El a spus că pentru pierderea mandatului ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti nu trebuie un vot, în schimb pentru vacantarea posturilor este necesar.

„Pierderea mandatului este una şi vacantarea este alta. Vacantarea se face prin vot”, a mai arătat Zgonea.

El a mai spus că proiectul de hotărâre de vacantare este obligaţia Parlamentului către Guvern pentru a îndeplini procedura legală de a organiza alegeri parţiale în termen de 45 de zile de la vacantare.

Zgonea a spus că trimiterea proiectului de hotărâre în privinţa mandatului lui George Becali la Monitorul Oficial a fost o eroare, dar că niciun parlamnetar nu este vinovat de acest lucru.

„Cei care sunt în staff-ul tehnic o să aibă o surpriză când se va modifica Regulamentul. Nu permit astfel de lucruri. Pentru erorile materiale pe care le faci, trebuie să răspunzi. Nu este vinovat niciun parlamentar. De aceea avem 751 de funcţionari publici”, a adăugat Zgonea.

Luni, după şedinţa Birului Permanent al Camerei, secretarul Niculae Mircovici a declarat că plenul Camerei Deputaţilor va fi informat despre încetarea mandatului de deputat al lui George Becali. „Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a fi informat plenul despre situaţia de fapt care există în momentul de faţă, şi anume faptul că domnul Becali, având o hotărâre definitivă şi ireviocabilă a ICCJ, nu mai este deputat, deci mandatul domniei sale încetează de drept din moment ce există această hotărâre definitivă şi irevocabilă şi va fi anunţată Camera despre încetarea mandatului de deputat”, a precizat Mircovici.

Mircovici a mai spus că noul statut va rezolva această chestiune, pentru a nu mai genera neclarităţi privind necesitatea unui vot în Parlament.

„Noul statut va rezolva această problemă. Încă suntem în această situaţie în care părerile pot fi diferite, dar e cert că mandatul încetează dacă omul a murit sau dacă a fost condamnat definitiv pentru incompatibilitate, deci mandatul este încetat şi în mod categoric nu am avea o altă soluţie decât aceea de a informa Camera despre faptul că locul este vacant”, a explicat Mircovici.

El mai spus că informarea plenului despre vacantarea postului lui Becali se va face în această săptămână.

„Se va face la plen, că va fi mâine, că va fi poimâine, se va face în cadrul plenului”, a adăugat Mircovici.

 

 


Publicat în

în