Zilele acestea, Palatul Parlamentului găzduiește dezbaterile conferinței „Modelul Națiunilor Unite”, organizat de către elevii de la Colegiul Național Mihai Viteazu. Valeriu Zgonea are încredere în generațiile viitoare, încurajând elevii spre o carieră în cadrul ONU, NATO sau Uniunea Europeană.
Valeriu Zgonea a precizat ca: „Sunt foarte bucuros şi onorat că Parlamentul României este astăzi punctul de întâlnire pentru atât de mulţi tineri veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii pentru a dezbate probleme de interes mondial şi a găsi soluţii inovative la unele dintre cele mai fierbinţi subiecte globale.
Sunt convins că dezbaterile care vor avea loc în aceste zile în Palatul Parlamentului în cadrul conferinţei „Modelul Naţiunilor Unite” vor aduce un câştig substanţial atât în ceea ce priveşte dezvoltarea spiritului civic al tinerilor, cât şi al imaginii sistemului educaţional român care, iată, generează oportunităţi de deschidere internaţională pentru elevii săi.
Încă de la preluarea mandatului de preşedinte al Camerei Deputaţilor, am susţinut că procesul de reformă parlamentară la care ne-am angrenat trebuie să conţină obligatoriu şi o componentă de educaţie în rândul tinerei generaţii.
Avem nevoie de proiecte prin care elevii şi studenţii să înţeleagă modul de funcţionare şi rolul în societate al unor instituţii fundamentale ale democraţiei-aşa cum este Parlamentul României, Preşedinţia sau Guvernul.
Doar în acest fel vom avea o generaţie de tineri mai bine pregătită şi vom apropia relaţia dintre cetăţeni şi instituţiile care îi reprezintă.
Iar eu cred că acest deziderat poate fi atins doar prin organizarea unor astfel de evenimente. Timp de mai multe zile, tinerii din această sală vor avea ocazia să se familiarizeze cu rigorile culturii organizaţionale, vor schimba între ei informaţii şi idei, îşi vor dezvolta calităţile oratorice şi leadership-ul şi vor juca rolurile unor diplomaţi, reprezentând o naţiune sau un ONG într-o sesiune simulată a unei comisii a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Pe scurt, va fi un bun antrenament pentru construirea unor viitoare cariere de succes. M-aş bucura enorm să aud peste câţiva ani că mulţi dintre tinerii prezenţi azi aici au reuşit să ocupe funcţii importante în structuri precum ONU, NATO sau Uniunea Europeană.
România va fi atunci o ţară mai respectată pe plan internaţional, care îşi va regăsi locul binemeritat între familiile statelor europene şi mondiale.
Închei intervenţia mea cu un sfat. Dragi elevi, indiferent cât de aprins veţi discuta între voi în aceste zile, indiferent dacă vă veţi declara război sau veţi adopta rezoluţii tăioase să nu uitaţi ca la final să rămâneţi prieteni. Este cel mai important lucru pe care mi-aş dori să-l îmbrăţişeze toate popoarele lumii.