Maria Schutz a fost condamnata la 12 ani de închisoare, în dosarul serelor Codlea

Afacerista Maria Schutz, celebră după ce numele ei a apărut în dosarul de corupţie al lui Cătălin Voicu, a fost condamnată la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul Sere Codlea. Decizia nu este definitivă. Fostul parlamentar Cătălin Voicu a fost interceptat când se lăuda că a intervenit pentru rezolvarea acestui dosar.

Maria Schutz, alături de alti inculpati, a fost trimisa in judecata in 2007 pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa in forma continuata, pentru ca nu si-a respectat angajamentele luate la achizitia Serelor Codlea si Orser din Oradea. In acest caz s-a creat un prejudiciu Agentiei Domeniilor Statului de peste 5 milioane de euro. Maria Schutz nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investitiile asumate prin contracte si a raportat mai multe date si investitii fictive.

Ce spune Catalin Voicu, potrivit stenogramelor din 2009:

„Baga-mi-as p…. in Geoana si cu toti americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Suprema, ca multi au dosare. Si cu toate golancile, cu seful organizatiei PSD de la Dolj. Suta aia cu serele, cu tot…Pai, sefa doamna Cristea de la Dambovita, la fel si nu-ti mai dau nume, ca nu-i frumos. Multi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toti, dom’ne, ca unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puscarie, altii le-a dat 10 ani, unul dintre avocati zice: „Dom’ne, nu-i e rusine, dom’ne?” „Dom’ne, zic, asta a fost!” (…) Voicu Catalin: …asta, sa ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, s-atunci …..se duce la negociere, vreau Internele. Daca nu ma duc la Interne, da….Mazare Alexandru: Eu am vorbit cu Radu…”

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitiva, iar inculpatii pot face apel in 10 zile de la pronuntare.

Inculpatii Corneliu Popa, Mihai Ciobanu si Maria Schutz in solidar, aceasta din urma in solidar cu Societatea Agricola Worldser Tuglui, sunt obligati la plata sumei de peste 3,1 milioane de dolari, din care 2 milioane de dolari reprezinta valoarea investitiilor nerealizate de Societatea Agricola Worldser Tuglui si peste 795.000 de dolari reprezinta valoarea penalitatilor aferente, in favoarea partii civile Agentia Domeniilor Statului cu titlu de despagubiri civile.

Potrivit unor stenograme publicate, Mircea Geoana ar fi intermediat in 2006 o intalnire intre Maria Schutz, pe atunci cercetata penal si vicepresedinte PSD Dolj, si senatorul PSD Catalin Voicu. Mircea Geoana a negat atunci informatiile.

Tribunalul Bihor mentine masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, dar si a actiunilor detinute la mai multe societati de investitii, apartinand inculpatei Maria Schutz, pana la concurenta sumei de peste 19,9 milioane de lei. De asemenea, instanta mentine masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, conturi, actiuni apartinand inculpatului Popa Corneliu, pana la concurenta sumei de peste 18,6 milioane de lei.

Maria Schutz, alaturi de alti inculpati, a fost trimisa in judecata in 2007 pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si bancruta frauduloasa in forma continuata, pentru ca nu si-a respectat angajamentele luate la achizitia Serelor Codlea si Orser din Oradea.


Publicat în

în