Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a fost într-o vizită la Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni. I-a asigurat pe reprezentanţii instituţiei ca au tot sprijinul necesar pentru obţinerea de fondurii europene.
„Am rămas impresionat de munca pe care oamenii din cercetare de la Dăbuleni o depun în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru a face agricultură în condiţii grele climatice, aşa cum găsim în tot sudul judeţului Dolj. În condiţiile în care vor apărea fonduri pentru cercetare, să vină spre consiliul judeţean cu toată încrederea pentru că le putem oferi expertiză şi îi putem ajuta să depună proiecte pentru a obţine banii necesari. Este păcat de munca pe care o depun acolo, pentru că fără puţin sprijin toată această activitate de cercetare s-ar putea pierde. Apreciez deschiderea conducerii staţiunii de cercetare pentru colaborări cu parteneri din ţări precum Coreea de Sud sau China.” a precizat Ion Prioteasa.
SCCCPN Dabuleni functioneaza in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” – Bucuresti. Are sediul in comuna Dabuleni, judetul Dolj, pe Drumul National – Bechet-Corabia, la 75 km de Craiova si 40 km de Corabia.
Activitatea Statiunii Dabuleni a cuprins activitatea de cercetare si activitatea de cercetare stiintifica are urmatoarele directive mai importante:
– ameliorarea permanenta a solurilor nisipoase;
– elaborarea de sisteme de agricultura specifice solurilor nisipoase;
– studiul comportarii unor specii, soiuri si hibrizi de plante rezistente la seceta si mai putin pretentioase la fertilitatea solului;
– crearea de soiuri la plantele specifice solurilor nisipoase (pepeni verzi, arahide, fasolita etc.);
– elaborarea si perfectionarea tehnologiilor de cultivare la cereale, plante tehnice, plante furajere, medicinale, legumicole, pomi fructiferi si vita, in conceptul agriculturii durabile;
– studiul biologiei si al combaterii integrate a daunatorilor, agentilor patogeni si buruienilor cu importanta economica la plantele cultivate pe solurile nisipoase;
– transferul tehnologic al rezultatelor de cercetare la utilizatori.
”În urmă cu câteva săptămâni a ajuns la Dăbuleni o echipă din Coreea de Sud care au găsit solurile din această zonă de sud a judeţului Dolj ca fiind propice pentru cultura de cartof dulce. Este o specie care se poate comercializa din supermarket şi care are şi nişte calităţi deosebite. Partenerii din Coreea de Sud au venit cu tehnologia şi sămânţa, iar cei de la Dăbuleni încearcă acum să producă sămânţă pentru a introduce această cultură de cartof dulce şi în zona noastră”, a declarat Ion Prioteasa.
De asemenea, Statiunea Dabuleni are relatii de colaborare internationala cu institute de cercetare din China, Spania, Egipt, Palestina, R. Moldova si este solicitata pentru asistenta tehnica pentru luarea in cultura a unor importante suprafete cu soluri nisipoase din Botswana. Face schimb de material biologic vegetal si schimb de publicatii stiintifice cu unitati de cercetare din 26 tari.