Podul Calafat-Vidin finalizat 99%, inaugurat la 15 iunie

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la ruse, că noul pod peste Dunăre, între Calafat şi Vidin, va fi inaugurat cel mai probabil la 15 iunie, iar la inaugurare va participa şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

 Podul Calafat -Vidin este realizat în proporţie de 99%, din punctul de vedere al părţii române, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

”Mai avem de făcut doar câteva conexiuni care nu pot fi făcute decât după ce vin şi colegii bulgari cu tensiune şi cu firul”, a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Fenechiu, compania care va întreţine podul este o societate mixtă bulgaro-română cu sediul la Vidin şi cu reprezentanţă la Calafat.

”Compania este în procedură de înfiinţare”, a adăugat şeful de la Transporturi.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a anunţat, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, că o societate româno-bulgară va fi înfiinţată pentru exploatarea podului mixt peste Dunăre, între oraşele Calafat (România) şi Vidin (Bulgaria).

„În conformitate cu prevederile acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria se va constitui o entitate comercială mixtă pentru exploatarea, întreţinerea şi administrarea podului, care trebuie înfiinţată de cele două state înaintea finalizării investiţiei comune, astfel încât la darea în exploatare a acesteia entitatea să fie deja organizată”, a precizat Zaharescu.

Partea României de participare la bugetul societăţii mixte este estimată la 382.500 de euro, sumă în care sunt incluse capitalul social, costurile cu personalul ce va fi angajat de societate, cheltuieli administrative, cheltuieli pentru echiparea staţiei de taxare şi alte echipamente.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind constituirea unei entităţi comerciale mixte pentru exploatarea noului pod mixt (rutier şi feroviar) peste fluviul Dunărea, între oraşele Calafat (România) şi Vidin (Republica Bulgaria), semnat la Sofia la 28 februarie 2012.

Podul Calafat-Vidin va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costurile construcţiei, care până în anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, vor depăşi cel mai probabil 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului.


Publicat în

în