Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că în luna mai urmează noi runde de discuţii cu şapte companii interesate de privatizarea combinatului Oltchim. Prezent la Forumul Economic Regional Oltenia, organizat joi la Craiova, vede în privatizare o şansă de revenire la normal. Eşecul
Oltchimului, mai exact datoriile record ale unităţii sunt exemplul elocvent că implicaţiile statului în economie sunt un „pericol pentru moralitatea ţării”.
„Oltchim este un fel de cutie neagră a crizei”
Vosganian „Oltchim este un fel de cutie neagră a crizei de mangement a proprietăţii de stat din ultimii 20 de ani. Ieri, administratorii judiciari au comunicat evaluările finale privind datoriile Oltchim. Din păcate Oltchim este recorderul absolut al industriei economiei naţionale. Nu a existat nicio companie din industria prelucrătoare care să adune datorii atât de mari. Vorbim de 793 de milioane de euro, o sumă enormă. Dacă cineva doreşte să facă o teză de doctorat despre criza proprietăţii de stat din tranziţie este suficient să ia exemplul Oltchim pentru că sigur găseşte toate elementele care au dus la discreditarea statului ca administrator al proprietăţii lui. În luna mai urmează o nouă încercare privind privatizarea. Sunt şase sau şapte firme interesate de acest lucru, dar vom vedea cum vor sta lucrurile la vremea respectivă, după discuţii. Partea bună este că am găsit fonduri, reevaluând TVA-ul, şi vom plăti salariile restante”
„Trebuie să comunicăm, să colaborăm pentru că nu ştim de unde pot apărea soluţii, idei. Sunt aici, la Craiova, pentru că vreau să dau un semnal de încredere referitor la economia ţării. Sunt multe obiective de atins, printre care relaxarea fiscală, privatizarea companiilor de stat, ocupaţia, reindustrializarea, inovarea, comerţul exterior şi modernizarea rurală. Totul trebuie gândit în favoarea capitalului românesc. Nu zic că nu e bine că am intrat în UE, numai că s-a dovedit că acest pas nu a rezolvat problemele României. Noi nu suntem competenţi, ci complementari Uniunii Europene. De ceea am întocmit «Proiectul naţional pentru competitivitate», scopul acestuia fiind să ne fie nouă mai bine. Competitivitatea este cuvântul cheie. Trebuie să învăţăm că nu banul este resursa de bază. Am dovedit că nu ştim să cheltuim banii europeni şi că am înapoiat sume importante. Trebuie să punem preţ pe informare, comunicare, management, pe timp ca resursă şi abia apoi pe bani. Este momentul să ne gândim că ar fi cazul să comparăm nivelul de trai, viaţa cotidiană, standardul de viaţă, să nu mai lăsăm investitorii străini să ofere salarii mici, comparativ ci exteriorul. Vrem să schimbăm multe, dar fără schimbarea mentalităţii nimic nu est posibil. Am încredere că vor apărea schimbări în bine şi că România nu va mai fi, cum spune Eminescu, într-o continuă neaşezare”, a conchis ministrul Economiei.