Podul Calafat-Vidin inaugurat în a doua jumatate a lunii mai

Podul Calafat-Vidin, al doilea peste Dunăre între România şi Bulgaria, va fi inaugurat cel mai devreme în a două jumătate a lunii mai, a declarat marţi ministrul bulgar al transporturilor, Kristian Krîstev. Oficialul a respins astfel speculaţiile cu privire la

darea în folosinţă mai devreme din cauza problemelor la primul pod dintre cele două ţări, cel de la Giurgiu-Ruse. Construit în anul 1954, singurul pod dintre România şi Bulgaria a fost închis timp de două zile pentru autocamioane cu masa de peste 10 tone, deoarece una din benzile de circulaţie a devenit impracticabilă, pe fondul deteriorării covorului asfaltic şi a structurii fundaţiei de fier-beton. Închiderea podului a dus la formarea unor cozi de sute de camioane la cel mai apropiat feribot, cel de la Zimnicea-Sviştov, iar unii transportatori bulgari au cerut ca autorităţile să dea în exploatare podul la Calafat-Vidin, aflat încă în construcţie. 

Ministrul Krîstev a declarat marţi că acest lucru este imposibil, fiindcă podul nu este gata şi nici nu au fost emise acte pentru darea în folosinţă.

Podul Calafat-Vidin, care leagă România de Bulgaria, va fi inaugurat, cel mai devreme, în a doua jumătate a lunii mai, a estimat Ministerul Transporturilor de la Bucureşti într-o notă prezentată în urmă cu o lună în şedinţă de guvern.

Premierul Victor Ponta, care a inspectat în octombrie 2012 lucrările de construcţie la acest obiectiv, afirma că luna aprilie sau mai din acest an ar constitui un termen realist pentru inaugurarea podului. “În acest moment, este semnat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria pentru înfiinţarea unei entităţi comerciale mixte – operator al noului Pod între cele două state. Lucrările la componenta rutieră sunt finalizate 100%, iar lucrările la componenta feroviară sunt finalizate 95%. Dat fiind contextul politic actual din Republica Bulgaria, data inaugurării obiectivului va fi cel mai devreme în a doua jumătate a lunii mai 2013”, se arată într-un comunicat postat miercuri pe site-ul Guvernului.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *