SUSPANS! Caz similar cu al Universității Craiova la Curtea de Apel din Bănie. Ce decizie vor lua judecătorii?

La Curtea de Apel din Craiova are loc mâine procesul care poate să dea peste cap cea mai mare condamnare din istoria judecătorilor din România. Află în text care este legătura între magistratul care deține recordul anilor de pușcărie și Universitatea Craiova.


La Curtea de Apel din Craiova are loc mâine procesul care poate să dea peste cap cea mai mare condamnare din istoria judecătorilor din România. Află în text care este legătura între magistratul care deține recordul anilor de pușcărie și Universitatea Craiova.

Decizia importantă pentru justiție

Mircea Moldovan a primit 22 de ani de închisoare pentru un prejudiciu de 7000 de euro. Pedeapsa a fost dictată în contextul în care acesta era judecător într-un dosar legat de firmele lui Dan Adamescu. La momentul respectiv scena politică era împărțită în două, jumătate acționând pentru Astra Asigurări, iar cealaltă jumătate pentru Carpatica Asig. Polarizarea forțelor s-a perpetuat și în cadrul instituțiilorde forță.

Una dintre acuzațiile aduse lui Mircea Moldovan era de abuz în serviciu. „Reduce pedeapsa pentru infractiunea de abuz in serviciu prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 246 Cod penal anterior, cu aplicarea art. 13 Cod penal anterior, de la 6 ani inchisoare la 3 ani si 6 luni inchisoare si 4 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit b si c Cod penal anterior, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a exercita functia de magistrat. In baza art. 71 Cod penal anterior, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit b si c Cod penal anterior.” se arată în motivarea sentinței prin care pedeapsa inițială de 22 de ani a fost redusă la 12 ani.

Caz oglindă cu dezafilierea Universității Craiova

În cazul Universității Craiova, achitarea lui Mircea Sandu și a lui Mitică Dragomir a venit ca urmare a deciziei Curții Constituționale nr. 405 din 15 iunie 2016. Conform acesteia abuzul în serviciu reprezintă o infracțiune dacă funcționarul public încalcă o lege sau o ordonanță de guvern.

„În materie penală, principiul legalității incriminării, nullum crimen sine lege, nulla poena sine lege impune ca numai legiuitorul primar să poată stabili conduita pe care destinatarul legii este obligat să o respecte, în caz contrar aceștiasupunându-se sancțiunii penale” se arată în decizia Curții Constituționale.

Magistrații Curții de Apel București au decis să interpreteze în așa fel legea încât torționarii Universității Craiova să scape de la închisoare. Rămâne de văzut dacă și magistrații de la Curtea de Apel Craiova vor menține această practică judiciară și îl vor achita pe judecătorul Moldovan.

Judecătorul Moldovan nu a încălcat o lege

Abuzul în serviciu pentru care Mircea Moldovan a ajuns să fie condamnat la celebra pedeapsă de 22 de ani de închisoare este reprezentat de faptul că la desemnarea lichidatorilor judiciari din dosare nu consulta sistemul informatic al Tribunalului București.

Obligativitatea de a consulta acest sistem informatic era prevăzută de o reglementare internă a instanței, nicidecum de o lege organigă sau o ordonanță de guvern.

În acest context, magistrații de la Curtea de Apel din Craiova par a avea toate argumentele legale de a dicta achitarea lui Moldovan pentru abuz în serviciu și de a distruge eșafodajul care a dus la cea mai mare condamnare dictată împotriva unui magistrat din România.


Publicat în

în