„Autostrada” licitată cu greșeli, ajustată de CNSC. Liviu Dragnea e optimist

Proiectul drumului expres Craiova Pitești este sugrumat de contestații, cereri de clarificări și greșeli de întocmire a documentației de licitație. Toate aceste realități au fost trecute sub tăcere de Liviu Dragnea care a declarată că totul decurge conform planului.


Proiectul drumului expres Craiova Pitești este sugrumat de contestații, cereri de clarificări și greșeli de întocmire a documentației de licitație. Toate aceste realități au fost trecute sub tăcere de Liviu Dragnea care a declarată că totul decurge conform planului.

Dragnea este optimist

„Pentru Drumul Expres Craiova-Piteşti, în luna octombrie, se vor deschide ofertele – am primit aceste informaţii de la Ministerul Transporturilor – urmând ca, în anul următor, noi sperăm mai devreme de finalul anului, să se termine proiectarea şi să se înceapă efectiv execuţia acestui drum dorit şi foarte util” a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea aflat în vizită la Craiova.

Inițial autostradă, legătura de viteză dintre Craiova și Pitești a fost retrogradată la nivel de drum expres de către Premierul Grindeanu atunci când a vizitat fabrica Ford. Lucrarea reprezintă o promisiune din campanie a PSD din 2012.

Analiză ocultă a ofertelor

Anunțurile de participare la licitație au fost publicate pe SEAP de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe data de 8 iulie. Ofertele pot să fie depuse până la data de 11 octombrie, iar pe 6 noiembrie este data limită până la care ofertele vor fi evaluate.

La deschiderea ofertelor nu este autorizată prezența niciunui reprezentant al participanților.

Prețul ofertei are o pondere 50% din nota finală, parametri superiori pentru stabilitatea terasamentelor contează în proporție de 20%, iar peioada de garanție oferită lucrării este cotată cu 14%. Puncte importante se oferă și pentru experiența managerului de proiect și cea a șefului echipei de proiectare. Aceste condiții pot să decidă câștigătorul și pot să fie considerate arbitrare.

Licitație cu greșeli

„Km 3+700 pe partea stanga panta este cotata 2:3 dar este desenata 1:2, cum este corect” sună una dintre întrebările puse de potențialii participanți la licitație.

„La Km 15+800 in cadrul profilelor curente este desenat ceea ce pare a fi un strat anticapilar in baza, dar acesta nu se gaseste in cadrul aplicabilitatilor din plansa corespunzatoare” se plânge mai departe un constructor.

„Studiul geotehnic pus la dispoztie nu ofera nicio informatie privind geomorfologia si parametrii mecanici ai terenului natural in zona debleelor. Practic forajele din zona debleelor lipsesc in totalitate. Va rugam sa ne puneti la dispozitie informatiile geotehnice complete astfel incat sa poata fi verificata stabilitatea taluzelor de debleu” întreabă participanții la licitație.

Documentația modificată de 24 de ori

Procedura de achiziție a ajuns și în atenția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care a decis modificarea documentației inițiale.

În total, numai licitația pentru Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești a fost modificată de opt ori. Prima greșală din documentație a fost corectată la 5 zile după publicarea în SEAP, iar ultima pe 7 septembrie, chiar în ziua în care Dragnea era optimist în privința acestui proiect.

Alte 18 erate au fost publicate în legătură cu celelalte trei tronsoane ale drumului expres.


Publicat în

în